Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasismen är problemet, inte lösningen

Tack demokrater, tack för det samhälle vi tillsammans byggt. Men trots det gedigna bygget är ett demokratiskt samhälle aldrig givet, utan även här översvämmas vi ibland av rasistisk illvilja. Riksdagsvalet närmar sig och det är ingen nyhet att rasismen knackar på dörren och laddar för fullt för att valspurta sig in i maktens finrum.

Annons

Men den rasistiska politiken är inte heller den given och dess framfart går att sätta stopp för. Det är det vi i vår organisation arbetar för och det är det vi hoppas att rikdagens politiker kommer göra även efter valet. Inför valet är det du och jag som har makten. Tillsammans väljer vi vilka politiker som ska leda Sverige vidare in i framtiden. Rött, grönt eller blått, vad du än väljer är det viktigt att du använder din demokratiska rättighet att rösta och påverka.

I år är det viktigt av flera anledningar – rasismen knackar som sagt på och ber om din röst för mer makt i en framtida riksdag. Men rasism är och har alltid varit byggd på okunskap och består av myter och lögner om våra medmänniskor. Nedan följer två av de begrepp rasismen använt sig flitigt av i denna valrörelse – läs och begrunda innan du bestämmer dig var du lägger din röst i år.

Islamisering är ett rasistiskt påhittat begrepp som varken går att mäta eller bevisa. För det första så finns det inte någon mätning som kan bevisa påståendet, eftersom det sedan 1930 är förbjudet att registrera människors religiösa tillhörighet. Detta strider mot religionsfriheten. För det andra så finns det 3 400 kyrkor i Sverige men bara 10 moskéer, vilket kan ge ytterligare ett perspektiv. För det tredje så erkände Jimmie Åkesson (SD) så sent som i höstas att han ljög då han inte har fakta för att bevisa en påstådd islamisering.

Massinvandring är också ett begrepp som är konstruerat av rasismen, det används för att måla upp en hotbild som inte finns. Påståendet saknar helt faktamässig grund. För det första så har Sverige redan en reglerad invandring. Av de människor som under 2009 sökte asyl i Sverige, fick endast 27 orocent lov att stanna i en första instans. För det andra så används statistiken alltid för rasismens egna syften. Detta tydliggörs exempelvis av att vi vet att den största invandrargruppen 2009 var återvändande svenska medborgare. För det tredje, var är medmänskligheten? Barn, mammor, pappor, systrar och bröder flyr från krig och förföljelse till Sverige varje år. Låt oss inte välkomna människor med misstänksamhet och nya förföljelser.

På söndag är det din tur att välja vilket Sverige du vill leva i. Rasismen är och förblir problemet – inte lösningen. Rösta demokratiskt den 19 september!

Hanna Lindberg, Ungdom Mot Rasism, Bollnäs lokalgrupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons