Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädsla bakom nöjdheten?

Nästan 2/3 av Sveriges befolkning tycker att regeringen gör ett bra jobb, enligt en Skop-mätning.

Annons

Vi är mitt uppe i en kris utan dess like, och det kommer bli mycket, mycket värre. I många år har det förts en felaktig politik, inte bara i Sverige, utan i hela Europa och framför allt i USA. Med felaktig menar jag en politik som inte ger arbetstillfällen, något som de flesta efterfrågar, men som framför allt inte ger tillväxt.

I USA äger nu 400 personer mer än hälften av landets förmögenhet. Privatiseringar och sänkta skatter har lett till att jätteföretag kan höja priserna på sina tjänster. Allt fler människor hoppar av systemet och lever off the grid. De blir självförsörjande på el och vatten. Allt medan de styrande med alla medel försöker hindra dem. Riksvägar rivs upp och görs om till grusvägar i stället för att underhållas. När tillgångarna samlas hos några få privatpersoner konsumeras inte någonting på vägar.

I Europa tvingade EU på Italien, Spanien och Grekland kraftiga sparpaket för att ge stödlån till bankerna. Då prisades Anders Borg för vår starka ekonomi. Men det var bara kronan som stärktes när euron föll. Nu visar det sig hur fel besparingspolitiken var. Nu kommer varslen. Men vi fortsätter att spara oss ur krisen.

I Sverige föreslås nu ännu ett jobbskatteavdrag. Det är helt i linje med den politik som har lett till denna fördjupning av krisen. Ni som är arbetslösa borde fråga er: skulle jag hellre ha ett jobb och betala 1 000 kronor mer i skatt, än att gå arbetslös. För allting kommer att stagnera om vi fortsätter denna politik. Det enda vi kommer att få är välmående multinationella företag som säljer dåliga, dyra tjänster till en fattig arbetande eller ännu fattigare bidragsberoende befolkning.

Att 2/3 tycker att regeringen gör ett bra jobb tror jag beror på att de är för bekväma för att ta fighten med de problem vi står inför, eller för rädda för att tro på något annat än detta.

Niklas Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons