Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda sista vildmarken

Fick för ett tag sedan se tidningen Ljusnan på tåget mellan Bollnäs och Stockholm. Intresserad läste jag dagens insändare. Ännu mer intresserad blev jag när jag såg vad den handlade om – vindkraftsproblemet!

Annons

Läste jag rätt – jag läser igen, jo mycket riktigt – insändaren skriver att även turismen är beroende av en pålitlig och billig elkonsumtion. Skulle det vara ett argument att totalförstöra delar av det som Hälsingland kan sälja mest – nämligen relativt orörd natur?! Vad är det som säger att vi inte har en pålitlig och billig el i framtiden, utan vindkraftverk som står i vildmarken – om man nu behöver så mycket el i besöksnäringen? Vi gör det inte!

Ännu mer konfunderad blir jag när jag läser att det enligt insändaren, inte är fråga om några parker med 100-tals verk på 200 meter. Nej, tänker jag, de är ”bara” 149,9 meter... På senaste mötet med alla inblandade i ”vindkraftskarusellen”, berättade Bergvik Energis företrädare Peter Svantesson, att verken utvecklas till ännu större format! Kan man bli ”blåst”?

Vadå, jag måste läsa igen – inte 100-tals verk. Fattar ingenting – hemma har jag ju kartan från Bergvik Energi. Bara i vår närmaste omgivning – på de högsta bergen, vill de bygga 149 stycken. Har insändaren verkligen sett ”verkkartan” över gränsen Gästrikland/Hälsingland!? Kan man bli ”blåst”?

De researrangörer vi samarbetar med säger klart och entydigt att blir vindkraftsutbyggnaden verklighet avbryts allt samarbete. Kan det bli klarare? Återigen, det som Hälsingland verkligen kan sälja – nu skriver jag ur besöksnäringens vinkel – är det som vi är totalt hemmablinda för – naturen. Vilken utländsk gäst vi än diskuterar med, så säger alla, oavsett från vilket land man kommer, gör inte samma misstag som vi! Etablera inte vindkraften i skogslandet – den miljön finns bara i ett fåtal länder! Kan man bli ”blåst”?

Nej, naturligtvis – man behöver inte vara civilingenjör för att begripa att vindkraftverk ska stå nära användarna – på industriområden, i hamnar, längs stora vägar – där det redan är exploaterat. Vi har inget emot vindkraft – tvärsom, en ren, förnyelsebar energi, men den måste placeras där det är vettigt för att inte prata om vilka förluster det är i onödan i för långa ledningar med mera.

Nej, i skogen hör de inte hemma! Varken skogens väsen, eller de som besöker den, kan acceptera förvandlingen av platser för kontemplation och rekreation till ett snurrande och blinkande ”inferno”! Hur blir det med vyerna över Hälsinglands ”blånande berg”? Är inte de något som tillhör oss alla – vyerna och utsikterna Det som våra förfäder alltid kunnat se ut över. Kanske har vi ett ansvar ... eller ska vi tillåta att dessa byggs bort i berörda områden? En gång för alltid!

Man kan bli ”blåst”!

Håkan Vargas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons