Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda djuren där de lever vilt

Trodde ni att allt går väl till på djurparkerna i vårt land? Om ni såg Kalla Fakta med chockerande avslöjanden lär ni ha fått en helt annan syn på djurparker.

Annons

De flesta djurparker säger sig arbeta för att bevara hotade och sällsynta arter, men det handlar oftast mer om att visa så många publikdragande djur som möjligt. Detta är trots allt välkänt. Tänk bara på alla björnungar som måste födas varje vår för att via massmedia locka besökare. Sedan kan björnarna säljas till sämre djurparker i till exempel Östeuropa, om de inte hamnar på middagsbordet.

Enligt en rapport är det endast 20 av världens 10 000 djurparker som registrerar sina djur och bara två procent av världens utrotningshotade djur överlever tack vare djurparker.

Vill man rädda djur hjälper man dem bättre genom att beskydda dem som lever fritt. Det kostar 16 gånger så mycket att hålla en noshörning i fångenskap som att beskydda den i ett område där noshörningar lever.

Vidare kostar det 100 gånger så mycket att hålla en grupp elefanter i fångenskap som att bevara dem i sin rätta miljö. Djurparker är inget annat än fängelser för djur som ofta lider svårt, och de flesta fängelsecheferna tycks mest tänka på profit.

Henrik Scheutz, medlem i Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons