Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PTS agerar för säkrare telenät

Svar till Katarina Hansson (30/12).

Efter de senaste dagarnas oväder har många människor runt om i Sverige varit utan fungerande telefoni, i vissa fall har man inte kunnat nå nödnumret 112. Det är en mycket allvarlig situation.

Annons

Tele- och internetoperatörerna ska se till att näten fungerar och har en grundläggande säkerhet – det står i lagen. Operatörerna bedriver i dag också ett omfattande säkerhetsarbete, till exempel genom att ta bort träd som står nära teleledningar. Vid allvarliga störningar krävs det dock åtgärder från samhällets sida.

För PTS är frågan om robust elektronisk kommunikation högt prioriterad. De senaste tio åren har vi gjort stora investeringar, bland annat i mobila basstationer och reservelkraft som teleoperatörerna förfogar över. Tillsammans med operatörerna genomför PTS också regelbundet övningar för att bättre kunna hantera allvarliga störningar.

PTS driver även på för att stärka samverkan mellan elsektorn och telesektorn. Telenäten är nämligen beroende av ständig tillgång till el. Telenäten har reservkraft i några timmar, vilket räcker vid majoriteten av de elavbrott vi har i Sverige. Men de är inte dimensionerade att klara sig utan el från elsektorn under flera dagar, som i det här fallet efter stormen Dagmar.

Telenäten har den här gången klarat sig bättre än vid till exempel stormen Gudrun 2005, tack vare de åtgärder som tele- och internetoperatörerna och PTS har vidtagit. Men det behövs ytterligare insatser för att minska konsekvenserna av framtida oväder.

Under 2012 kommer PTS att investera drygt 100 miljoner kronor i säkerhetshöjande åtgärder. Dessutom kommer vi att utreda vilka insatser som behövs för att utöka reservelkraften. Sådana insatser kommer PTS i så fall vara med och finansiera.

Christoffer Karsberg

ställföreträdande chef nätsäkerhetsavdelningen PTS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons