Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykisk ohälsa nedprioriteras i länets primärvård

Landstinget i Gävleborg slår sig för bröstet och säger att man har en väl fungerande psykvård. Fråga vilken läkare eller kurator som helst, de vet att denna bild inte stämmer överens med verkligheten.

Annons

Tänk dig att du halkat ute på trappen och skadat ditt ena knä. Tänk dig att du beger dig till din vårdcentral för att få hjälp, och att den enda hjälpen du får där är några alvedon på grund av att ortopedisk specialistkompetens saknas.

Tänk dig att du blir remitterad med 6–9 månaders väntetid till en ortopedisk samordnare i Gävle vars uppgift är att bedöma var du har ont och hur mycket och efter detta kanske du i bästa fall kan få en remiss vidare till en ortoped som även han har lång väntetid. Någon vårdgaranti ser du inte skymten av. Låter detta otroligt och en smula upprörandetycker du? Tänk igen, för så här ser verkligheten ut i länet för den som drabbas av exempelvis depression eller panikångest.

Ett konkret exempel på ovanstående missförhållande är rehabiliteringsgarantin där staten betalar ut fyra gånger så mycket pengar för behandling av en patient med långvarig smärta (rygg, axlar, leder) jämfört med behandling för ångest/depression. För en vårdcentral är det alltså fyra gånger så lönsamt att behandla en ömmande axel än att behandla en patient som drabbats av depression.

Motiveringen till detta är enligt staten att en smärtbehandling kostar mer. Verkligheten är snarare den att mer resurser prioriteras till ortopedi än till psykologisk behandling. Ett märkligt synsätt då psykisk ohälsa i dag enligt Folkhälsoinstitutet ligger på en andra plats efter hjärt/kärlsjukdomar som den form av ohälsa som kostar samhället mest. Då det gäller sjukskrivningstalen är psykisk ohälsa i dag den mest frekventa orsaken till varför människor inte har möjlighet att klara av sitt arbete.

När det nu finns evidensbaserad psykologisk behandling att tillgå som inte bara ger lika goda kortsiktiga effekter som medicinering utan som även minskar återfallsfrekvensen inom många diagnosområden med mer än hälften är det än märkligare att länets primärvård ej väljer att satsa på psykologisk behandling som en lika naturlig del av en vårdcentrals utbud som den somatiska vården. Kanske är det dags att införa den modell man har i Stockholm där alla vårdcentraler från och med januari 2010 är tvungna att erbjuda psykoterapi av behörig (steg 1-utbildning som lägsta nivå) terapeut direkt på vårdcentralen utan längre väntetid.

Det är sorgligt att behöva konstatera att denna kompetens saknas på de flesta av länets vårdcentraler, och att patienten endast ges en möjlighet i praktiken och det är medicinering. Detta samtidigt som landstinget i Gävleborg slår sig för bröstet och säger att man har en väl fungerande psykvård. Fråga vilken läkare eller kurator som helst, de vet att denna bild inte stämmer överens med verkligheten och att de flesta som är i behov av psykologisk behandling blir utan.

Tomas Lönn

MSc Psychotherapy, KBT-terapeut (steg 1)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons