Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatrins viktiga och långtgående tystnadsplikt!

I en artikel från lördagen den 28 januari, skriven av journalist Åsa Kastman, formulerar hon en text som får läsaren att tro att hon intervjuat en av psykiatriska mottagningens medarbetare.

Annons

Man kan fås att uppfatta att den fullmakt hon hänvisar till att hon har i artikeln (och som underförstått i texten verkar ge henne rätt att få den information hon begär) gör att medarbetaren släpper på tystnadsplikten och yppar synpunkter och bedömningar om en enskild patient till pressen. I själva verket utnyttjar hon som journalist en situation där medarbetaren uppger att han vid tillfället hade goda skäl att tro att han lugnar en orolig närstående. Senare i artikeln ställs en fråga till en överläkare som svarar och i det fallet visste överläkaren i fråga att det var en intervjusituation.

En av psykiatrins viktigaste utgångspunkter är att konfidentialitet, tystnadsplikt, gäller. Utan det grundläggande skyddet för att ett genuint förtroende ska vara möjligt att erövra kan inte psykiatrin göra sitt arbete. Det är därför oerhört allvarligt om allmänheten genom artikeln kan få uppfattningen att ringer journalist eller annan till psykiatrin så svarar vi på frågor och breder ut oss med synpunkter rörande patienter bara det finns en utsaga att det finns en påskriven fullmakt. Så är inte fallet – om vi ska yttra oss för andra som står utanför patientens direkta vård så behöver vi ett godkännande oftast skriftligt och dessutom givet under omständigheter som vi har möjligheter att kontrollera. Det senare är mycket viktigt eftersom vi alltid har ett ansvar att göra en menprövning. Det betyder att vi har att ta ställning till om en uppgift kan röjas utan skada/men för patienten och detta är för att skydda den personliga integriteten. Patienten kan alltid själv lämna upplysningar.

Anita Sjöblom-Westling

vårdenhetschef för

psykiatriska mottagningen

Bollnäs/Ovanåker

Ljusnan svarar:

Regel nummer ett för oss är att alltid presentera sig som journalist när vi talar med människor i en intervjusituation. Självklart gjorde reportern det i det här fallet också och förklarade att hon arbetade på Ljusnan. Den intervjuade var dessutom förberedd på att samtalet skulle komma.

Vi är fullt medvetna om sjukvårdens sekretessregler och hade därför skaffat oss en fullmakt från den berörda personen för att ta del av hennes fall och ställa relevanta frågor i samband med hanterandet. Det fanns inget krav från den vi pratade med på psykiatriska mottagningen om någon annan form av fullmakt än den vi presenterade.

Malena Hilding, nyhetschef

Daniel Bertils, chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons