Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektpengar kan inte gå till cykelväg

Projektledningen för vårt Sydafrikasamarbete består av mig, Thomas Norgren som är förvaltningschef för lärande och arbete, Tomas Hartikainen som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen, kommunchef Margareta Högberg, Ove Söderberg (S) som är ordförande i nämnden för lärande och arbete samt Monica Granlund, verkställande direktör, Söderhamn Nära.

Annons

Vi mötte våra syafrikanska motsvarigheter vid ett antal möten och besök hos verksamheter i kommunen för att följa upp de övriga tre projekten och diskutera framtida gemensamma utvecklingsområden. Projekten som följdes upp handlar om utbildning och vattenförsörjning:

Det första projektet ska minska svinnet i deras dricksvattensystem. Eftersom landskapet är väldigt kuperat är det ofta komplicerat att dra vattenledningar. Det kommunala bolaget Söderhamn Nära är där den drivande parten.

Det andra projektet handlar om lärare- och rektorsfortbildning. Utbildningsbehovet i detta område är mycket stort. I projektet är både förvaltningen för lärande och arbete och barn- och utbildningsförvaltningen engagerade.

Det tredje projektet handlar om att utveckla och tillgängliggöra distansutbildning i detta område. Detta är en möjlighet där vi med våra erfarenheter kan sprida en hos oss beprövad och utvecklad metodik. Projektet fortsätter vara ett stöd för lärare på landsbygden så de kan bedriva distansutbildning på ett framgångsrikt sätt.

Projekten finansieras helt av ICLD – Internationellt centrum för lokal demokrati. ICLD arbetar för att främja lokal demokrati i utvecklingsländer som ingår i Sidas prioriterade samarbetsländer.

Vi har alltså inte möjlighet att i stället använda dessa statliga pengar till en cykelväg mellan Ljusne och Vallvik.

Sven-Erik Lindestam (S)

kommunstyrelsens ordförande, Söderhamns kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons