Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO måste bestämma sig

PRO:s ordförande Curt Persson måste bestämma sig. Vill han att pensionärerna ska få sänkt skatt nästa år och högre pensionsutbetalningar på sikt – eller vill han att pensionärerna ska få sämre utveckling av pensionen och betala högre skatter

Annons

PRO:s ordförande Curt Persson påstår, på Brännpunkt i SvD, att pensionärernas villkor försämrats med alliansregeringen. Trots att han rimligtvis borde företräda pensionärerna, gör han sig till megafon för Socialdemokraterna på sina medlemmars bekostnad.

Persson måste bestämma sig. Vill han att pensionärerna ska få sänkt skatt nästa år och högre pensionsutbetalningar på sikt – eller vill han att pensionärerna ska få sämre utveckling av pensionen och betala högre skatter, bara lönearbetarna får betala lika hög skatt som pensionärerna?

Socialdemokraterna visade ingen tillstymmelse till vilja att sänka pensionärernas skatt under sina tolv år vid makten. Det är först med alliansregeringen som pensionärskollektivet, genom Kristdemokraternas ansträngningar fått 5,5 miljarder i sänkt skatt.

Men visst kan man förstå många pensionärers frustration. Jobbskatteavdraget kan vara svårt att förklara, men det finns ett enkelt samband som de flesta borde förstå.

När det lönar sig bättre att arbeta, är det fler som söker arbete och fler som får arbete. Detta leder i sin tur till större skatteintäkter och lägre utgifter i form av a-kassa och socialbidrag. Därmed blir det mer resurser till välfärdens kärna – liksom möjligheten att sänka även pensionärernas skatter. När fler arbetar och löneutvecklingen blir bättre, blir också uppräkningen av pensionerna högre. Det har de senaste två åren bevisat, då uppräkningen varit högre än på länge. Poängen med de skattesänkningar pensionärerna fått, är att de hänger med när konjunkturen vänder och pensionerna åter börjar stiga.

Kristdemokraterna har slagits för sänkta skatter för pensionärerna, särskilt de med de lägsta inkomsterna. 5,5 miljarder måste anses vara ett gott förhandlingsresultat med tanke på utgångsläget. Sänkt skatt är en fortsatt prioritet för oss kristdemokrater. Men om Curt Persson fått råda hade Sveriges pensionärer haft en socialdemokratisk regering de senaste tre åren. Med en sådan regering hade de fått se i stjärnorna efter en skattesänkning.

I stället har Persson fått en regering som sänker skatterna för pensionärerna och som skött ekonomin under högkonjunktur på ett sådant sätt, att vi kunnat värna kärnan i välfärden under den värsta lågkonjunktur sedan 30-talet. Det vore märkligt om inte detta uppskattas av Curt Perssons medlemmar.

Kent Sjöberg, Norrbo, ombudsman (KD) Gävleborg

Lennart Sjögren, Gävle, partisekreterare (KD)

Gunnar Canslätt, Hudiksvall, vice ordförande (KD) Gävleborg

Maria Karström, Gnarp, ordförande (KD) Nordanstig

Daniel Didricksson, ordförande (KD) Sandviken

Anders Bergsten, Rengsjö, ordförande (KD) Bollnäs

Rosalie Carlén, ordförande (KD) Söderhamn

Ingemar Kalén, ordförande (KD) Hofors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons