Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatisera sjukhusen i Hälsingland

St Göran Sjukhus i Stockholm är ett privatägt akutsjukhus som sedan år 2000 ingår i en av Europas ledande privata vårdkoncerner, Capio AB. Kan man i Stockholm kan man i Hälsingland.

Annons

Lika vård för alla är något vi ska värna om i Sverige. I min värld har detta fram till de senaste veckorna enbart varit möjligt genom att landstinget fattar besluten och håller i skattemedlen.

När landstinget presenterade sitt senaste tjänstemannaförslag insåg även jag att det är på tiden att sjukvården i Hälsingland blir privat. Vi i Hälsingland betalar otroligt mycket i landstingsskatt (cirka tre miljarder kronor per år) för en vård som inte i den vildaste fantasin kan klassas som lika med de som bor i Gästrikland.

Under snart två decennier har landstinget på ett mer eller mindre utstuderat sätt spelat ut oss mot varandra, genom att skära kraftigt i den ena staden samtidigt som man lovar övriga städer ökade resurser. Löften som snart ändras eller helt tas tillbaka. Detta har bidragit till att vi enbart sett till vår egen stad och tyst accepterat förändringen.

Nu är tålamodet slut. Privata sjukhus är en möjlighet som man måste utnyttja på allvar. St Göran Sjukhus i Stockholm är ett privatägt akutsjukhus som sedan år 2000 ingår i en av Europas ledande privata vårdkoncerner, Capio AB. Kan man i Stockholm kan man i Hälsingland.

För tre miljarder är det fullt möjligt att i varje stad driva ett mindre privat sjukhus, där man dygnets alla timmar kan träffa läkare samt erhålla primärvård. Specialistvård delas upp mellan de olika sjukhusen, så att man sammantaget i vårdkoncern Hälsingland får en vård som kan jämföras det som erbjuds i Gävle.

Att dela upp specialistverksamheter mellan kommuner är inget nytt, det gör man redan inom till exempel gymnasieskolan där vissa linjer enbart finns i Bollnäs och andra i Söderhamn.

Jag hoppas innerligt att det finns driftiga läkare och/eller personer som tar tag i detta, och utnyttjar de möjligheter som erbjuds i och med privata alternativ. För oss i Hälsingland är det uppenbart att landstinget spelat ut sin roll och numera enbart är en dyr administrativ koloss som inte mäktar med att erbjuda lika vård till alla.

Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons