Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Primärvårdens kris måste lösas

Nej, det är inget nytt att primärvården har problem. De eskalerar! skriver Ann-Britt Lindmark-Lagerwall i en kommentar.

Annons

I fredagens tidningar Ljusdals-Posten och HT uttalar sig några region- och oppositionsråd om läkarbristen i primärvården.

Läs intervjun med politikerna här.

Två dagar tidigare antog majoritetspartierna i regionfullmäktige hälso och sjukvårdsbudget för 2017 som tyvärr inte gav någon kompensation för de stora neddragningar som gjordes i budgeten för primärvården 2013 och 2014.

Tommy Berger (S) säger till media att han är väl medveten om primärvårdens problem och att det inte är något nytt fenomen. Nej problemet är inte nytt men det eskalerar! Idag saknas varannan specialist i allmänmedicin på regionens hälsocentraler. 70 heltidstjänster saknas i länet! Färila, Kilafors och Bollnäs saknar helt anställda allmänläkare. Den stora hälsocentralen i Hudiksvall brottas också med enorma bemanningsproblem. Chefsläkare Börje Svensson kallar situationen för en nedtystad katastrof. Så oerhört viktigt då att vi politiker lägger fram en budget som visar att det finns en viljeinriktning till förändring.

Hannah-Karin Linck (C) hänvisar till att andra yrkesgrupper i vården till exempel sjukgymnaster kan ersätta läkare som fattas. Hon pratar om vikten av teamarbete. I primärvården samarbetar många yrkesgrupper läkare, distriktssköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, kuratorer, psykologer med flera. Det är inget nytt. Att man samarbetar innebär att man för patientens bästa kompletterar varandras yrkeskunskaper. Så har man samarbetat i många decennier. Det innebär inte att man ersätter varandras insatser. Det innebär inte att man kan frångå den nationella normen om minst en specialist i allmänmedicin per 1500 invånare.

Patrik Stenvard (M) pekar på att hälsocentralerna med privat drift inte har lika omfattande problem, även om problemen förvisso finns också där. Han tror att regionens hälsocentraler kan lära något av dem. Kanske är det så. Regionledningen har ju valt att skicka över 100 politiker, chefer och tjänstemän på upprepade resor till Kaiser Permanente i San Fransisco för att lära av deras arbetssätt. Verksamheten där är helt försäkringsfinansierad, och styrs helt och hållet av professionen. Självfallet skall vår sjukvård också i framtiden vara skattefinansierad. Dock måste professionens inflytande öka. Kanske kan självstyrande enheter i regionens regi vända den negativa utvecklingen i primärvården innan det är för sent. En förutsättning är dock att vi politiker ger ekonomiska förutsättningar för att klara det stora uppdrag som primärvården har.

Som Göran Stiernstedt konstaterar i den utredning om sjukvården han gjort på regeringen uppdrag: Vi måste ge större resurser till den kostnadseffektiva primärvården för att vi skall ha råd med den viktiga specialistvården nu och i framtiden.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall (MP)

senior distriktsläkare

regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons