Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiera utbildning av sjuksköterskor

Vi Kristdemokrater har länge lyft fram betydelsen av en bred kompetens inom vården.

Annons

Vi har också påpekat den stora bristen på specialistsjuksköterskor i vårt län. Vi återupprepar därför vår uppmaning till majoriteten i Gävleborgsläns landsting att låta specialutbilda fler sjuksköterskor.

Från att sjuksköterskorna tidigare fick lön under sin specialutbildning, följt av ett lönepåslag efter avslutad utbildning, leder utbildningen i dag till höga studielån för de sjuksköterskor som inte klarar av utbildningen på sparade pengar samt till uteblivet lönepåslag efter avslutad specialutbildning.

När vi kristdemokrater tidigare i år ställde en fråga till landstingsmajoriteten Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet, om behovet av fler specialutbildade sjuksköterskor i vårt landsting höll de med oss om att behovet är stort. Trots detta händer ingenting. Vi har nu en motion till SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) där vi föreslår ökad specialutbildning för sjuksköterskor i hela landet. Nu hoppas vi att detta ger ett ökat tryck i frågan gentemot landstingen i Sverige.

En bredare och djupare kompetens skapar tryggare och skickligare sjuksköterskor vilket också påverkar bemötandet mot patienten och dess anhöriga. Patientsäkerheten ökar och det ger en värdigare vård till varje patient, vilket är en Kristdemokratisk grundsten och utgångspunkt i vår politik.

Sjuksköterskor har i dag ett stort ansvar som måste belönas med kompetensutveckling och högre löner.

Vårt landsting måste gå före och visa det goda exemplet för andra landsting. Ska sjuksköterskorna söka tjänst hos oss och bli kvar måste landstinget Gävleborg bli betydligt attraktivare som arbetsgivare än i dag.

Elisabeth Bjurbo

Ingemar Kalén

Lili André

Bertil Eriksson

Kent Sjöberg

landstingsledamöter för (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons