Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prata med era barn om dagens fula gubbar – de finns på nätet

Hur ska man då hjälpa dessa ungdomar som så lätt blir lurade av nutidens äldre och yngre fula gubbar på internet, som vid en första kontakt ger intryck av att vara trevliga och välmenande? Det skriver Kjell Norlin om.

Annons

I min ungdom brukade föräldrar varna både flickor o pojkar för fula gubbar som beteckning på pedofiler (dragning till barn) och hebefiler (dragning till pubertala ungdomar). Orsaken till pedofili och hebefili är fortfarande okänd men har förmodats bero på genetisk avvikelse, till exempel reducering eller dubblering av endera könskromosomen (X eller Y) eller så kallad epigenetisk avvikelse (aktivering eller inaktivering av ett arvsanlag) eller hormonell störning).

Homosexualitet innebär ju vanligen inte någon dragning till barn och orsaken är ännu mindre känd. Omkring 1980 beslöt emellertid Socialstyrelsen att homosexualitet inte är en sjukdom, som var den tidigare uppfattningen, och därmed upphörde de psykologiska och beteendemässiga terapiförsöken. Man hade visserligen inget bevis på huruvida denna avvikelse (från det som var vanligast) utgjorde en normalvariant eller en störning på delvis likartat sätt som pedofili. Sedan dess har forskningen i stort gått framåt inom genetik, hormon- och enzymfunktioner, men forskning kostar mycket pengar och det har inte varit möjligt att få ekonomiska anslag för att bedriva seriös och tillräcklig forskning inom detta område.

Hbtq-personer har ju lidit mycket i alla tider av negativt bemötande och starka fördömanden som absolut borde ha förhindrats. När nu pendeln har svängt och man samlas till otaliga pridefestivaler för att högljutt protestera och förbättra sitt självförtroende, så är detta begripligt.

Pridefestivaler vill emellertid inte enbart demonstrera allas lika värde utan innebär numera också ett avvisande av den svenska sexköpslagen och en extremt frivol livsstil. Det finns en risk att det hela bidrar till att det naturliga intresset för sexualitet inte blir ett av många intressen utan blir alltför starkt dominerande så att det slår ut andra intressanta och värdefulla ting i tillvaron. Romantik och kultur behöver en människa också, förutom en relation till Gud.

Välkänt är att ett finstämt musiköra kan avtrubbas av starkt buller. Det finns också många exempel på att det vackra i sexualiteten kan gå om intet, när den hanteras vårdslöst. Bibeln har mycket positivt att säga om sexualitet men också att den är starkt förbunden med etik och ansvar.

Hur ska man då hjälpa dessa ungdomar som så lätt blir lurade av nutidens äldre och yngre fula gubbar på internet, som vid en första kontakt ger intryck av att vara trevliga och välmenande? Denna brottslighet kan befaras bli än värre. Jag tror att varje förälder ofta behöver samtala och informera sina barn och tonåringar om hur svår skada ovan nämnda personer kan vålla. Dessa är troligen inte normalvarianter utan kanske klart sexuellt avvikande.

Kjell Norlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons