Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikers misslyckande drabbar barnen

Våra barn är framtiden och byskolorna med mindre klasser är betydelsefulla för barn och föräldrar i glesbygd och måste bevaras.

Annons

Föräldrar och barn på Växsjö skola har nu blivit svikna tillräckligt många gånger anser vi.

2001 beviljades en renovering av skolan i samband med nedläggningen av Röste skola, men pengarna användes till annat. Sedan finns dokument med uttalat direktiv att underhåll av skolan ska minimeras. Ett mycket märkligt förfarande och kan ses som ett medvetet undanhållande enbart för att kunna påvisa fel på skolan så att man på detta sätt kan lägga ner den.

I junifullmäktige togs beslut om att renovera skolan under hösten 2009. Frågan kom upp igen i augusti på kommunstyrelsen och sedan till barn- och utbildningsnämnden, BUN, för utlåtande och åter till en oenig kommunstyrelse som beslutade om nedläggning. Bakom detta står C, M, Fp och V. Häpnadsväckande är dock att det största majoritetspartiet, Socialdemokraterna, väljer att lägga ner sina röster!

Att C, M, Fp och V vill lägga ner byskolorna står nu klart men hur vill S ha det? Två argument har framkommit för en nedläggning, ekonomi och "den lilla skolans problematik". C, M, Fp och V hävdar att driftskostnaderna blir för höga för BUN att bära, detta kan inte ses som annat än struntprat. Betänk att man på samma möte antog kulturutskottets investeringsplan och godkänner en drift för kulturkvarteret på 2,2 miljoner kronor per år. Detta beslut var samma partier och sossarna för. Använd dessa pengar till BUN i stället.

"Den lilla skolans problematik" är någonting som också stod i utlåtandet. Hur mycket av problemen har politiker/förvaltning skapat själva med den hantering av skolan som varit? Man undrar hur länge förvaltningen varit medvetna om denna problematik och inte agerat? Att i det läget dra fram det som en orsak till nedläggning måste vara att erkänna sitt eget tillkortakommande i frågan.

Våra barn är framtiden och byskolorna med mindre klasser är betydelsefulla för barn och föräldrar i glesbygd och måste bevaras. Sjukvårdspartiet har under hela mandatperioden kämpat för våra byskolorna.

Sjukvårdspartiet

genom Kent Hedberg

Henrik Olofsson

Niclas Dahlberg

Tony Nordh

Yvonne Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons