Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikers förmåner skadar demokratin

Har nyss tittat på aktuellt på tv, där det avslöjas ett riksomfattande trixande med pensionslösningar till avdankade landstings/kommunpolitiker. Pensioner som utfaller även om de förtroendevalda slutar vid 40 års ålder.

Annons

Pensionsutbetalningar som i värsta fall kan sträcka sig 25–30 år framåt i tid, vilket kostar skattebetalarna bara i de 20 största kommunerna cirka 35 miljoner kronor. Hur många ytterligare miljoner det kostar om vi räknar hela landet vågar jag inte ens tänka, kanske 100 miljoner?

Politiker som intervjuas ruskar avvärjande på huvudet när journalister frågar om logiken i detta och vem som har bestämt riktlinjerna för dessa ytterst orättvisa och ologiska pensionsförmåner. Sanningen är ju den att det är kommunerna själva som har att bestämma arvoden och pensionsvillkor. Argumenten som ofta uttalas är att de måste lämna den privata arbetsmarknaden för att ställa sig till förfogande som förtroendevald, men den privata arbetsmarknaden har ju inte alls så förmånliga villkor som dessa politiker tillskansar sig. Vid uppsägningar på den privata marknaden gäller som bäst 6–18 månaders uppsägningstid och eventuell lön. Sedan är det bara att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande med en ersättning som det inte går att leva drägligt på. En ersättning som är 80 procent av 18 500 kronor i månaden och som även de har beslutats av politikerna och har legat på samma nivå i åtta år.

Vad jag vänder mig emot är den skenhelighet och frånvaro av vanligt sunt förnuft som infunnit sig hos en del av dessa politiker. Förstår då inte dessa politruker att de skapar en brist på förtroende och tilltro från dem som en gång har gett dem deras röster och som skadar hela demokratin?

Jag förutsätter att detta är ett fenomen som till största delen tilldrar sig i storstadskommunerna, men för att undanröja alla eventuella tvivel för medborgarna i våra små snuskommuner i Hälsingland kanske det vore på sin plats att offentligt redogöra för pensionsersättningarna även här. Med de skattehöjningar som landstinget Gävleborg har i åtanke ser jag det som en hederssak.

Sedan vill jag se att alla Sveriges kommuner följer Åmåls kommuns beslut att ingen pension betalas ut till förtroendevalda före 60 års ålder och att "normala" uppsägningsregler gäller som för den privata marknaden. Det behövs inga stora och utdragna utredningar för detta, det är bara att överföra Åmåls riktlinjer och regler till alla kommuner.

Håkan Ström

Hassela

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons