Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna måste lyssna på personalen

Vi behöver i större utsträckning än vi gjort, träffa människor som arbetar i vården och lyssna förutsättningslöst på deras åsikter om vad som är bra och mindre bra i sjukvården.

Annons

Så här kan vi inte ha det!

Under mina år i landstinget har jag ständigt kritiserat den dåliga personalpolitiken i Landstinget Gävleborg. Jag har försökt att få igång en seriös debatt för att förhindra flykten av kompetenta personer från vårt område. Mina uttalanden har bemötts med aggressivitet, man säger att jag är illojal och förstör bilden av vårt fina landsting. Jag har också anklagats för att vara paranoid och i behov av psykoterapi!

Nu finns det i alla fall skriftliga bevis på hur landstingsledningen ser på sina anställda. Ett svar till JO på en anmälan från en av våra doktorer innehåller så mycket irrelevanta och kränkande uppgifter att det, enligt min uppfattning, räcker till en ny JO-anmälan. Man tar med en personlig blogg, som något sorts bevis på personens psykiska status, man insinuerar att doktorn är psykiskt instabil och mycket mer som jag inte vill ta upp här av hänsyn till den drabbade.

Så här kan vi inte ha det. Något måste göras. Jag skulle vilja ha till stånd ett möte mellan de landstingspolitiker som vill göra något åt det här och de fackliga organisationerna till att börja med. Vi behöver få höra hur det är egentligen med ledningen och styrningen. Vi behöver också i större utsträckning än vi gjort träffa människor som arbetar i vården och lyssna förutsättningslöst på deras åsikter om vad som är bra och mindre bra i sjukvården.

Hur det än står till i vårt landsting så finns vi allihop till för befolkningen. Vi är de som ska skapa trygghet och förutsättningar för en god och säker vård och det går bara att genomföra om de som arbetar känner att de har stöd och förtroende från sin högsta ledning. Så är det uppenbarligen inte nu!

Charlotte Klötz (FP)

landstingspolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons