Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna beslutar med medborgarna i vågskålen

Den 24 september sammanträder kommunfullmäktige i Nordanstig och fattar ett budgetbeslut som i grunden stöper om den kommunala omsorgen. Ett antal platser i särskilt boende, den omvårdnadsform som de mest vårdbehövande, äldsta och sårbaraste behöver, ska skrotas och ersättas med mycket mindre kostsamma men också resurssvagare trygghetsboenden.

Annons

Motivet som framhålls är att befolkningen i framtiden visserligen blir äldre men också friskare och alltså inte har samma vårdbehov.

Men i tysthet handlar det naturligtvis om att balansera en mycket pressad budget.

Politik kan vara ett rävspel och ett krypskytte där by ställs mot by och människor spelas ut mot varandra. Men det kan också vara ett verktyg att staka ut riktningen för framtiden och att i trängda lägen hitta nya vägar mot en bättre framtid.

I ljuset av detta har vi möjlighet att ställa en fråga på kommunfullmäktigemötet och vi väljer att rikta den till omsorgs- och lärandenämndens, OL-nämnden, ordförande Åke Bertil (S).

Det finns hundra detaljer som verkar vaga och mängder av ögonbrynshöjande överväganden vi kunde fråga om. Men sist och slutligen handlar alla beslut som rör människors liv och hälsa om moral och ryggrad. Vi förtjänar politiker som tar ansvar för sina beslut och står för sina val. Fattar man besluten är man ansvarig att äras eller klandras.

Därför frågar vi följande:

• Är du förvissad om att de föreslagna förändringarna leder till en omsorg som på bästa sätt möter brukarnas behov?

Allt annat än ett rakt ja betyder att våra politiker medvetet fattar beslut som går ut över våra gamla och behövande. Allt annat än ett ja är en skandal!

Men ett ja förpliktigar. Ett ja kräver att våra politiker inte bara står för sina beslut utan också söker en flexibel, långsiktig och trygg lösning på dagens och morgondagens omsorgsbehov.

Ett ja är ett framtidslöfte som vi är villiga att tro på. Åke Bertils och OL-nämnden har gjort ett stort och svårt arbete, men bara ett halvt arbete. Den andra halvan, att ro omsorgsbåten i hamn, återstår och vi utgår från att hela kommunfullmäktige inser att det sker med medborgarnas framtid och trygghet i vågskålen.

Och att vi kommer minnas och hålla er goda för ert löfte.

Tor Tolander

för arbetsgruppen för Hassela

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons