Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker sprider myter om den rena kärnkraften

Urankraftens historia är kantad av vilseledande lögner, svek, okunskap och felbedömningar. Men att statsråd i alliansregeringen fortsätter att handskas lika vårdslöst med sanningen som elbolagen är oerhört allvarligt.

Annons

Urankraftens historia är kantad av vilseledande lögner, svek, okunskap och felbedömningar.

Energibolaget E.on påstod helt skamlöst i en stor reklamkampanj i mångmiljonklassen i landets tidningar att kärnkraften är helt koldioxidfri. Jag och ytterligare två personer anmälde då företaget till Konsumentverket (KOV) för vilseledande reklam och marknadsföring. KOV bad E.on förklara sig.

E.on anlitade advokatbyrån Mannheimer Swartling, Nordens ledande advokatbyrå inom affärsjuridik, som efter två månaders funderande svarade med en 58-sidig lunta där argumentationen går ut på att E.ons påståenden endast handlar om driften i kärnreaktorerna. Mådä!

Man bortser från hela kärnbränslekedjan och gör ingen livscykelanalys (LCA). Med det påståendet säger man förstås att kärnkraft inte har ett dugg med uranbrytning att göra!

Man bortser också från anrikningen av uranet, den kanske mest energikrävande delen i kärnbränslekedjan – till exempel drivs en anrikningsanläggning i USA av två kolkraftverk. Inte heller räknar man med bränsletillverkning, transporter fram och åter över jordklotet, byggande och rivning av reaktorer och avfallsanläggningar som måste härbärgera atomsoporna i hundratusen år.

Till råga på allt hänvisar E:on till att så gör även kompisarna Fortum och Vattenfall som alla tre med sitt korsvisa samägande utgör ett oligopol.

I anmälan hänvisar jag bland annat till det välrenommerade Stanford University i Kalifornien som gör en analys av 117 vetenskapliga studier vilka bygger på LCA och då kommer fram till ett medeltal på 66 gram koldioxid (CO2) per kilowattimme kärnkraftsel. Man påpekade samtidigt att den ersättningskraft som krävs för de ytterligare minst tio åren det tar att bygga ett kärnkraftverk gör att utsläppen blir minst 100 gram CO2 per kWh. Slutsatsen blir att urankraften släpper ut minst 100 gram CO2 per kWh. Våra kärnkraftverk står då för 10–15 procent av svenska koldioxidutsläpp.

Både sol- och vindkraftverk kan man få i gång på ett år.

Den 1 maj meddelar så media att KOV dels arbetar med E.ons reklamkampanj där det sägs att kärnkraften är en helt koldioxidfri energikälla och utreder ett påstående från Fortums webbplats där det hävdas att "All el du köper från oss produceras koldioxidfritt".

Att vår anmälan tas på allvar av en statlig myndighet är en framgång för miljörörelsen.

Men att statsråd i alliansregeringen fortsätter att handskas lika vårdslöst med sanningen som elbolagen är oerhört allvarligt. För hur ofta hör man inte Björklund, Hägglund, Reinfeldt, Hamilton med flera som ett mantra repetera uranlobbyns lögner om den rena kärnkraften?

Numera känner jag mig rätt övertygad om att deras osanna uttalanden är avsiktliga och handlar om att sprida myter som styrker de egna ståndpunkterna.

Birgitta Ohlsson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons