Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker sätter inte löner

Åke Söderlund påstår att politiker kan sätta löner för alla yrken inom offentlig sektor. Jag tvivlar att någon arbetstagare, fackförening eller arbetsgivare vill att lönerna ska sättas i kommunfullmäktige eller i riksdag.

Annons

Åke Söderlund påstår (1/3) att politiker kan sätta löner för alla yrken inom offentlig sektor. Detta genom att de sitter som representanter i den förhandlingsdelegation inom Sveriges kommuner och landsting (SKL) som har till uppgift att träffa avtal med fackliga organisationer inom vårdområdet. Resonemanget är intressant, men delegationen är vald på SKL:s kongress och representerar därmed kommuner och landsting oavsett partifärg. Lönenivåerna i Sverige bestäms genom kollektivavtal – det gäller alla yrkeskategorier, oavsett om de finns inom den offentliga eller privata sektorn. Det är den svenska modellen.

Jag tvivlar att någon arbetstagare, fackförening eller arbetsgivare vill att lönerna ska sättas i kommunfullmäktige eller i riksdag. Det bästa sättet för politiker att påverka människors ekonomiska villkor är genom skatterna. Det är också därför alliansen har sänkt skatten för arbetstagare, särskilt låg- och medelinkomsttagare.

Margareta B Kjellin, riksdagsledamot (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons