Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politik måste bygga på fakta, inte känslor

För den som vill bilda sig en uppfattning om svensk minknäring finns det ett sätt som är överlägset alla andra. Det är att besöka en gård, skriver Johan Dalén, vd för svensk minknäring, i en replik.

Annons

Lilian Bäckman tror (helahälsingland.se 22/10) att ett parti med näringsförbud mot minklantbruk som enda fråga skulle samla en majoritet av rösterna om det vore val i dag. Det bär inte sannolikhetens prägel. Tvärtom är det så att i en Sifo-undersökning från hösten 2013, svarar sju av tio tillfrågade att frågan är oviktig för dem. 

Då Sifo ställt frågan om det ska vara tillåtet att bedriva minklantbruk i Sverige har en majoritet svarat ja, då Djurens rätt låtit Demoskop göra detsamma har en majoritet svarat nej. Opinionsundersökningar handlar ju, som alla vet, i stor uträckning om hur frågan ställs. 

Men också om hur väl djurrättslobbyn lyckats med sitt mål att svartmåla en näring som i själva verket inte bara uppvisar de bästa djurskyddsvärdena inom lantbruket, utan också svarar för en export i miljardklassen, växer i hela Sverige, räddar lantbrukare inom andra gröna näringar som dras med dålig lönsamhet, och skapar nya jobb på den svenska landsbygden. Det förtjänar att nämnas att bland dem som sett verkligheten med egna ögon och alltså inte bara bygger sin uppfattning på Djurens rätts kampanjer, svarar hela 94 procent ja på frågan om det ska vara fortsatt tillåtet att föda upp mink i Sverige.

Vi menar emellertid att politik inte ska byggas på olika lobbygruppers mer eller mindre vinklade opinionsundersökningar, utan på kontroller, fakta, vetenskap och verklighet. Därför är det mycket tråkigt och oärligt att Bäckström också antyder att våra politiker inte lyssnar. De lyssnar i själva verket i mycket hög grad. Kanske inte på den lilla grupp djurrättslobbyister som skriker ut sin åsikt allra högst. Men – vad viktigare är – på kontrollmyndigheter som Jordbruksverket och SVA. På länsstyrelser och distriktsveterinärer. På forskare. På de som är experter, de som har oberoende fakta och statistik. Det är så en ansvarsfull politiker agerar.

Och myndigheternas statistik är tydlig: År efter år, kvartal efter kvartal uppvisar svensk minknäring djurvälfärdsstatistik som inget annat djurslag – och inget annat land – är i närheten av. Till exempel att antalet friska djur vid de senaste snart 20 kvartalens kontroller varit minst 99,9 procent – bland tiotusentals närstuderade djur på samtliga Svensk Minks gårdar varje kvartal. Att SLU:s etologer i stora forskningsstudier varken 2013 eller 2014 funnit några beteendeavvikelser hos svenska ungdjur och därför konstaterat att den boendemiljö som de allra flesta svenska minkar föds upp i, förmodligen inte ger upphov till stereotypier. Att mer än 98 procent av de svenska gårdsminkarna i temperamentstest befunnits vara lugna, harmoniska och nyfikna. Och så vidare.

För den som vill bilda sig en uppfattning om svensk minknäring finns det ett sätt som är överlägset alla andra. Det är att besöka en gård, och med egna ögon se den verklighet som avspeglas i myndigheters och veterinärers kontroller. Våra gårdar står alltid öppna för besök. Därför att verkligheten är vår bästa vän – och okunskapen vår största fiende. Varmt välkommen på gårdsbesök!

Johan Dalén

vd för svensk minknäring

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons