Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen för nitisk vid cruising

Cruising i lilla Söderhamn innebar...

Annons

...två piketbussar, en flygande besiktningsbuss, fyra polisbilar, tre mc-poliser och en polis på trampcykel!

Och vad gjorde de? Hade det skett ett rån eller? Nej, de stoppade bilar och påpekade att de körde (i dagsljus) med positionslamporna på. Det har man gjort i typ 30 år med amerikanare (på cruising). Polisen skrev även upp dem man sagt till, antar att om man kom ett varv till med "fel" lyse på så blev det böter. Däremot att Svenssonbilar struntade i högerregeln mitt framför cykelpolisen brydde man sig inte om.

I Hudik åkte tre Svenssonbilar med dubbdäcken på, blev de stoppade? Nej, nej. Polisen som stod mitt i vägen hade fullt upp med positionsljusen. Polisen gick till och med runt parkerade bilar och letade fel.

Så fort det är ett motorarrangemang som drar lite folk så blir det sådana här reaktioner. Vill ni ha helt döda städer eller vad är det frågan om. Lägg polisresurserna där de behövs i stället och sluta trakassera vanligt folk.

Ninna

Polisen svarar: Vi blir glada när vi får höra att du som invånare har uppmärksammat vår synlighet och närvaro i helgen. Polisens uppgift, i alla sammanhang, är att så långt vi förmår skapa förutsättningar för allmänheten att uppleva trygghet och säkerhet i det som händer och sker i vårt samhälle. Det är olyckligt om du förknippar tillgängliga poliser med att ett grovt brott kan ha inträffat. Att polisen är synlig och närvarande behöver inte med automatik innebära att det har skett ett grovt brott utan snarare hoppas vi att allmänheten upplever en trygghet. I polisens uppdrag ingår många delar, i helgen var inriktningen i Söderhamn fokus på trafik, trafiksäkerhet och fordonskontroll.

Cruising är en folkfest – ofta för hela familjer och polisens ambition och mål var just det – att möjliggöra en säker och trygg folkfest för alla.

Inför och under helgens cruising har det förts en nära dialog och samverkan med arrangörerna bakom evenemanget. Detta är också en förutsättning för att genomföra cruisingen på ett trafiksäkert sätt. Vår uppfattning är att den polisiära närvaron en bidragande orsak till det. Detta skapar förutsättningar för att vi tillsammans i framtiden kommer att få ännu mer levande städer fulla av trygga och säkra evenemang och folkfester - för alla.

John Köhler, BF-chef för polisområde mellersta Gävleborg

Gudhrun Unogård, biträdande BF-chef för polisområde mellersta Gävleborg

Jan Ekholm, yttre befäl i polisområde mellersta Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons