Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polischefen far med osanning

Att polischefen i den nordligaste delen av vårt län kategoriskt avfärdar ett påstående om att böter och blås är lönegrundande som struntprat och absolut osant är minst sagt uppseendeväckande.

Annons

Att polischefen i den nordligaste delen av vårt län kategoriskt avfärdar ett påstående om att böter och blås är lönegrundande som struntprat och absolut osant är minst sagt uppseendeväckande. Hans uttalande i media att böter och blås inte skulle vara en del i bedömningen av den individuella lönen för den enskilde polismannen är inget annat än en fullständig lögn.

Polisen har flera prioriterade områden. Alla är de viktiga. Tyvärr så är det lätt att prioritera det som är enkelt, billigt och ger snabb belöning i form av tydlig statistik och pengar till statskassan.

Insatserna mot narkotika behöver skärpas

• I dag dör över 400 människor per år i Sverige enligt folkhälsoinstitutet. Detta till följd av missbruk av narkotika. Denna siffra har mer än fördubblats sedan 90-talet.

• Inflödet av narkotika i landet ökar. Enbart de tunga missbrukarna antas idag vara uppemot 28 000 i Sverige enligt Socialstyrelsen.

• Aktiva tunga missbrukare kostar samhället miljonbelopp per år och individ. Med aktiva missbrukare menas sådana som inte är föremål för samhällets insatser. Detta enligt en rapport från Mobilisering mot narkotika (Mob).

• Mer än hälften av internerna på våra fängelser har ett narkotikamissbruk. Detta enligt Kriminalvårdsverket.

• Ungdomars inställning till narkotika har förändrats och det finns belägg för att bland annat den potentiellt dödliga drogen GHB/GBL ökar bland unga i vårt område. Detta är ett växande samhällsproblem som kommer att få sociala och ekonomiska konsekvenser på sikt.

• Missbruket är ett hot mot vår välfärd och det kommer att innebära stegrande kostnader för samhället. Inte allra minst i form av ökande kostnader för rättsväsendet.

Närmare 400 människor dödas i trafiken i Sverige i dag. Inte sedan den officiella statistiken startade 1935 har siffran för antalet omkomna per innevånare varit så låg. Inom en tioårsperiod har antalet döda nästan halverats. Vilket är glädjande siffror, det är dock anmärkningsvärt att cirka ¼ av de omkomna personbilsförarna är alkoholpåverkade. Att bara prioritera fler blås och mera böter gör inte att vi når denna målgrupp. Det är min starka övertygelse. Den statistiska trenden inom trafiksäkerhet är ändå positiv. Till skillnad från trenderna som rör missbruket i samhället som tyvärr går i motsatt riktning. Jag ställer mig frågande till varför man inte anstränger sig mer för att försöka bidra till att stoppa denna negativa utveckling.

Den fnysande polischefen i norr föreslår kanske att vi intensifierar trafikkontrollerna då han verkar vara av uppfattningen att det är ett effektivt verktyg för att komma åt och lagföra missbrukare och yrkeskriminella. Du som läsare får själva avgöra trovärdigheten och logiken i sådan metod.

Polis i X-län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons