Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plats för både fiskvandring och elproduktion i Nordanstigs kommun

Jag har läst om Nordanstigs köp av kraftverk i Gnarpsån och kanske även i Harmångersån, för nedläggning och satsningar på fiskvandring och fisketurism.

Annons

Här kommer mina åsikter i frågan, med mitt perspektiv som är landsbygdsutveckling inom förnybar elproduktion.

För mig framstår planerna på nedläggningar som överdrivna. Jag tror att det går att kombinera fiskvandring och elproduktion, om man vill. Genom sakliga lösningar för fiskvandring och modernisering av kraftverken. Sakliga lösningar är fiskvägar förbi dammarna och att en del av vattenföringen används för fiskvandring, med ett grundflöde och högre flöden vid fiskvandring. Det finns potential att bibehålla elproduktionen med nya turbiner som bättre tar tillvara vattenflöden som inte behövs för fiskvandring.

Det är rimligt att Nordanstigs politiker och medarbetare står för breda analyser och bra kompromisser. Så att Nordanstig även tar vara på möjligheten till utveckling inom småskalig vattenkraft, med lokala intressenter och miljöanpassningar.

Elproduktionen från kraftverken i Gnarpsån och Harmångersån är försumbar i ett större perspektiv men betydande i förhållande till elanvändningen i till exempel Nordanstigs kommunala fastigheter.

Beslut som till stor del baseras på retorik och kalkyler från Sportfiskarna och Älvräddarna riskerar att leda till överdrivna nedläggningar av kraftverk och höga kostnader. Med ett Nordanstig som går bakåt istället för framåt inom småskalig vattenkraft.

Anders Berglund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons