Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plåtkråkor som inte bär sig

Vindkraften skulle vara bra och billig. Bra må vara hänt, men billig? undrar skribenten.

Annons

Därtill stör vinandet från dessa snurror dem som bor i närområdet. Nu har ju många fått avslag på vindkraftparker. Ganska logiskt! Eller hur?

Storförbrukare gör allt för att sänka elförbrukningen. Folk rekommenderas och lyssnar, och köper lågenergilampor, så behovet minskar. Mycket vatten i vattendragen gör att tillgången är större än behovet. Så vindkraftselen behövs inte på sikt. Men det stora problemet: Den kan aldrig bära sig. Från början lät det positivt. Men bygget av ett vindkraftverk lönar sig inte förrän det slitit ut det första, och en ny överdel/generator, vinge, med mera, satts dit. Då få man lite vinst om man har tur.

När detta också är utslitet, då är också fundamentet troligen i ett skick, som gör att det måste rivas, och ett nytt byggas längre bort, då fästpunkten i berget kan ha blivit dålig. Så börjar man från början, och hoppas...

Vad som inte har gjorts är investeringar i nya turbiner och generatorer i befintliga vattenkraftverk. Att utveckla dessa har man inte lagt energi på, utan enbart satsningar på kärnkraft och vindkraft. Vi behöver el, men genom att tänka efter före kan vi effektivisera den som finns – och slippa dessa plåtkråkor på stolpar, och som aldrig blir lönsamma.

Här uppe på Öråsen blickar vi ut över nejden och kommenterar det vi ser och hör runt oss och långt där borta ser vi några plåtkråkor som vevar med vingarna

Utkiken på Öråsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons