Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planen bekymrar oss läkare

Om vi ska fortsätta arbeta inom landstinget Gävleborg måste vi byta arbetsplats och det innebär att vi är tvungna att pendla minst tre timmar dagligen fram och tillbaka.

Annons

Till de ansvariga inom Gävleborgs landsting: Svante Lönnbark, Ann Margret Knapp, Tommy Berger, Patrik Stenvard, Ulf Nyrén, Lena Andreasson, Lennart Gard, Agneta Wagner, Björn Brink, Alf Norberg, Carina Östansjö, Stig Zettlin, Maria Aspers, Stellan Hagman, Hannah-Karin Linch, Ingemar Kalén!

Vi är tio läkare som arbetar på medicinkliniken i Bollnäs och de flesta av oss rekryterades mellan 2006 och 2008. Av olika anledningar fattade vi frivilligt beslut att flytta till och arbeta i Gävleborg. Vi bestämde oss för det fina sjukhuset i Bollnäs med dess trevliga personal, korta beslutsvägar i ett bra område och med bra utbildning under specialisttjänstgöringen. Vi har etablerat oss, det vill säga vi lärde oss språket, skaffade nya vänner, några av oss köpte till och med hus. Våra barn trivs här, de går i skolan eller förskolan och fick nya vänner.

Nu kommer plötsligt den strategiska planen fram och den bekymrar oss. När de sista läkarna rekryterades till landstinget Gävleborg fanns tydligen planen redan. Naturligtvis börjar vi fundera på hur framtiden ser ut. Om vi ska fortsätta arbeta inom landstinget Gävleborg måste vi byta arbetsplats och välja – om vi får välja – Hudiksvall eller Gävle? Det innebär att vi är tvungna att pendla minst tre timmar dagligen fram och tillbaka. Det betyder att gifta läkare, som har småbarn på dagis inte längre kan arbeta heltid. Eller ska man lämna sina barn mellan klockan 06 och 20 på dagis eller skola?

Som följd måste vi flytta igen, exempelvis till Gävle, sälja husen och skaffa nya vänner. Dessutom kan man undra hur det går med den fortsatta utbildningen av de läkare, som ännu inte är specialiserade. Om man byter arbetsplats börjar man om igen, är ett problemfritt byte av utbildningssjukhus möjligt, kan de redan planerade randplaceringarna genomföras, hur snabbt kan vi få nya handledare?

För oss betyder de ovannämnda möjliga konsekvenserna stora bekymmer och ställer oss inför en osäker framtid. När vi fick besked om den strategiska planen och ställde våra frågor fick vi bara svaret, att "man måste tänka igenom allt". Men måste man inte göra det innan man presenterar ett sådant förslag? Innan man rekryterar människor från andra länder under felaktiga premisser? (Hur lätt blir det då för Gävleborg med sin läkarbrist att rekrytera i framtiden?) Dessutom vill vi visa att vi är på plats – i Bollnäs!

Antje Straatmann

Anke Wenkhausen

Martin Wenkhausen

Thorsten Fenudi

Georg Mittermayer

Evangelos Mitselos

Jan Samudovsky

Katarzyna Lubaszewska

Wojciech Lubaszewski

Ioana Voicu

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons