Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionen konfiskeras

Annons

Ja, något annat kan man inte kalla det när olika regeringar tar pengar från AP- fonderna och straffbeskattar som den nuvarande gör. Kommer du att bli pensionär inom en nära tidsperiod, eller kanske redan är det, bör du före valet 2010 mycket seriöst sätta dig in i den verklighet som råder för svenska pensionärer.

Som vi ser nu mörkar mer eller mindre samtliga partier om den planerade minskningen av pensionerna. Under åren 2010 till och med 2014 kommer pensionärerna få sina pensioner minskade med ca 50000 kronor. Om inget under sker så att AP-fonderna snabbt växer till sig igen, eller att regeringen betalar tillbaka de 258 miljarderna som konfiskerades från AP-fonderna på 90-talet.

Nu är det dags igen att ytterligare fortsätta beröva pensionärerna möjligheten att leva en trygg och dräglig tillvaro. I stället för en minskning med cirka fyra procent eller cirka 600 kronor, ska "bromsen" slå till med hälften (300 kronor) i en första omgång.

Genom att ändra de beräkningar som styr hur "bromsen" ska fungera, har de beslutande partierna S, M, C, FP och KD kommit överens om följande, genom att nu endast minska med cirka två procent för 2010, kommer "bromsen" att ligga kvar till och med 2014.

Då har den tagit 40 procent, eller cirka 50000 kronor från pensionärernas köpkraft. Först år 2015 får en pensionär samma antal kronor i pension som i år. Samma köpkraft som i år kommer då att uppnås först 2017-2018.

Roland Laurin

ordförande SPI, Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons