Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna och skatten

Margareta Berg Kjellin skriver att jag anser att pensionärer diskrimineras när beskattningen på arbetsinkomster är lägre än på pensioner. Så är det inte. Jag anser att pensionärer diskrimineras när beskattningen på pensioner är högre än skatten på arbetsinkomster.

Annons

Jag vill kommentera Margareta Berg Kjellins (M) inlägg (17/3) i anledning av min insändare (6/3) angående "pensionärsskatten".

Margareta Berg Kjellin skriver att jag anser att pensionärer diskrimineras när beskattningen på arbetsinkomster är lägre än på pensioner. Så är det inte. Jag anser att pensionärer diskrimineras när beskattningen på pensioner är högre än skatten på arbetsinkomster. Det är skillnad.

Det är bra att man sänkt skatten på arbetsinkomster men det bör gälla även för uppskjutna arbetsinkomster det vill säga pensioner. Mig veterligt finns inget land förutom Sverige där man beskattar pensioner hårdare än arbetsinkomster.

Margareta Berg Kjellin skriver att en pensionär slipper extra utgifter som en arbetstagare har för att få sin lön. I det sammanhanget bör man beakta att pensionärer har dryga utgifter för att tillvaron över huvud taget ska fungera; medicin, läkarvård, sjuk- och färdtjänstresor, handikapphjälpmedel, hemtjänst etcetera.

Margareta Berg Kjellin tycker det är synd att debatten kommit att handla om skillnaden i skattesats mellan pensionärer och löntagare i stället för hur beskattningen ser ut nu jämfört med före valet.

Självklart ska debatten handla om skatteskillnaderna eftersom det är detta som är problemet. Det handlar om människosyn och om hur man värderar olika grupper i samhället. Och självklart är det svårt för regeringsföreträdare att försvara ett så uppenbart skevt och orimligt skattesystem.

Fram till och med 2005 hade pensionärer i alla år en lägre skatt än löntagarna. År 2006 hade pensionärer och löntagare samma skatt vid samma inkomst. Det skulle naturligtvis ha fått gälla även fortsättningsvis men från och med år 2007 har pensionärerna fått en allt hårdare beskattning i förhållande till löntagarna.

Om man rent teoretiskt räknar på samma månadsinkomst under åren 2007–2009 så betalar en pensionär med 10 000 kronor i månadsinkomst 20 000 kronor mer i skatt än en löntagare under dessa år. Vid en månadsinkomst på 20 000 kronor betalar man 35 000 kronor mer under denna tid. Det är stora summor.

Man måste fråga sig om regeringen verkligen beaktade alla aspekter och effekter när man tog besluten om jobbskatteavdragen. Vi kan kanske vänta oss en pudel även i detta sammanhang!

Margareta Berg Kjellin är vad jag kan förstå inte främmande för att skatten för pensionärerna ska sänkas så förhoppningsvis kan hon driva på regeringen i denna fråga.

För övrigt hoppas jag att pensionärer och pensionärsföreningar oavsett politiska sympatier har modet och engagemanget att på olika sätt protestera mot denna ojämlika skattepolitik.

Sonja Roos

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons