Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna får det bättre

Om man räknar ihop de skattelättnader som regeringen riktat till de sämst ställda pensionärerna åren 2009, 2010 och dagens beslut så innebär det total minskning med cirka 4 500-5 500 kronor.

Annons

Centerpartiet har aktivt drivit på för att sänka skatterna för pensionärerna. Vårt besked innebär nu att en stor majoritet, 85 procent av landets pensionärer får höjd disponibel inkomst, trots finanskrisens negativa effekter för pensionärerna.

För de pensionärer som har lägst inkomst (pensionärer med full garantipension) innebär beslutet en skattelättnad om 1 200 - 1 400 kronor (år 2011). Tillsammans med den höjda garantipensionen så ökar den disponibla inkomsten för denna grupp med mer än 2 000 kronor 2011.

Sverige har klarat sig genom den ekonomiska krisen relativt väl. En grupp som drabbats hårdare än andra är pensionärerna. Till följd av balanseringen i ålderspensionssystemet (bromsen) har deras inkomster minskat 2010. De två skattesänkningar som genomförts 2009 och 2010 har haft en tydlig profil riktad mot de sämst ställda pensionärerna.

För att kompensera effekten av bromsen i ålderspensionssystemet föreslås en tredje skattesänkning på sammanlagt fem miljarder kronor. Den föreslås träda ikraft den 1 januari 2011. Sänkningen genomförs som ett höjt grundavdrag.

Det kommer att innebära att drygt 85 procent av landets alla pensionärer får höjd disponibel inkomst jämfört med om inget gjordes. För knappt 7 procent blir inkomsten oförändrad. För dem med högst pension, cirka 8 procent av pensionärerna, kommer beslutet inte att innebära någon förbättring. De påverkas av den automatiska balanseringen och får sänkt disponibel inkomst.

Reformen riktas således till en bred grupp pensionärer. De med lägst pension gynnas dock mest. För de pensionärer som har lägst inkomst, garantipensionärer, innebär beslutet en förbättring av inkomsten om cirka 2 000 kronor (år 2011) inklusive höjningen av garantipensionen.

Om man räknar ihop de skattelättnader som regeringen riktat till de sämst ställda pensionärerna åren 2009, 2010 och dagens beslut så innebär det total minskning med cirka 4 500-5 500 kronor. Det är en kraftfull satsning på våra pensionärer som centerpartiet äntligen kan göra.

Helena Brink (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons