Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer hamnar i utanförskap

Vem har bestämt att vi inte är något att räkna med? Med vilken rätt och på vems mandat får detta ske? Det handlar om oss äldre, vi som är inne i en ny fas på livets resa.

Annons

Vem har bestämt att vi inte är något att räkna med? Med vilken rätt och på vems mandat får detta ske? Det handlar om oss äldre, vi som är inne i en ny fas på livets resa.

Verkligheten är den, att 20 procent av landets befolkning är pensionärer!

Tydligare än så, kan man knappast illustrera varför dessa såväl yngre som äldre pensionärer bör ha ett berättigat inflytande och delaktighet i de beslut, som rör det dagliga livet.

Det är en demokratisk rättighet att vara delaktig i samhällsutvecklingen, även som pensionär.

All den erfarenhet och kunskap som äldre har, behövs för att det ska möjliggöras ett samhälle som är till för alla.

Det som de äldre har att dela med sig av, måste ses som en ovärderlig tillgång och inte som en belastning!

Allt för ofta finns upplevelsen av att man inte är att räkna med om man har lämnat ett yrkesverksamt liv, är till åren kommen eller har ett fysiskt eller psykiskt handikapp.

I Hudiksvalls kommun fungerar det bra med pensionärsråd, men så ser det inte ut överallt och givetvis är ingenting så bra, att det inte går att utveckla mera.

Svenska Kommunalpensionärernas Förbund avdelning 50,( SKPF) anser, att det är mycket viktigt att det lagstiftas om inrättade av pensionärsråd, för att därigenom skapa en bättre förutsättning för ett samhälle som är till för alla.

Det märkliga är trots samtalsgrupper tas beslut som omöjliggör för många. Ett aktuellt exempel är vaccinationerna mot svininfluensa i Hudiksvall. Var fanns den samlade bedömningen och vad var vägledande, när lokalen för att få sin spruta ligger uppe på Högliden?

Det handlar om tillgänglighet för oss alla. Tillgänglighet, det som för unga, friska inte är något problem kan för oss äldre betyda utanförskap.

Vi ser en utveckling där tillgänglighet till serviceorgan försämras och tillgång till lokalbutiker minskar till förmån för stora köpcentra, som många äldre har svårigheter att besöka.

Utanförskapet upplevs också tydligt när inte förutsättningar finns för att ta del av datorer och Internet. Utanförskap finns för äldre som konsument, bland annat när det gäller att försöka läsa den minimala skrift, som finns på olika förpackningar och som är viktig information för alla konsumenter.

Ansvaret är stort för dagens och morgondagens beslutsfattare, att ingen ska behöva uppleva någon form av diskriminering och utanförskap i vårt samhälle.

För att slå vakt om pensionärernas levnadsvillkor i den nya samhällsbilden, behöver SKPF och de andra pensionärsförbunden i ökad utsträckning, agera som intresseorganisationer.

Och detta är vår utmaning och till er politiker och tjänstemän, kom ihåg – vi äldre är verkligen några att räkna med!

Styrelsen för Svenska Kommunalpensionärernas Förbund avd 50 Hudiksvall

genom ordförande Ingrid Cederqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons