Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer en viktig väljargrupp

Pensionärerna är en stor väljargrupp. Nu när valet närmar sig, kastar man åt dem några kronor för att få dem på bättre humör. Men så enkelt är det inte. Pensionärerna är förbannade.

Annons

Det ska löna sig att arbeta! Arbetslösa undviker att skaffa sig ett arbete för att skatten är hög. En cynisk inställning till alla som är drabbade av arbetslöshet. Jobbskatteavdrag leder till mer pengar i plånboken och en ökad konsumtion. Ett motsvarande skatteavdrag för pensionärer skulle också leda till en ökad konsumtion.

Lånefinansierad konsumtion – bland annat påhejad av svenska banker – ledde till en kraftigt höjd levnadsstandard för de baltiska folken. Vi har under det senaste året sett resultatet av denna ohämmade utlåning. De kommer att dyrt få betala tillbaka genom mycket kraftiga åtstramningar under flera år framöver.

10 000 nya jobb leder det senaste skatteavdraget till? Man kunde lika gärna säga 50 000. Någon skyldighet att bevisa ett sådant påstående tycker man inte att man behöver ha.

Utanförskapet och valfrihet är typiska honnörsord som ideligen upprepas. Ordet utanförskap är reserverat för dem som inte har ett arbete. Den stora gruppen pensionärer har verkligen hamnat i utanförskapet. De betraktas enbart som en börda för samhället. De äldsta pensionärerna har varit med och kämpat för rättvisa och solidaritet under mycket svåra förhållanden. Det är tragiskt att de nu ska få uppleva att samhället är på väg åt motsatt håll.

Pensionärerna är en stor väljargrupp. Nu när valet närmar sig, kastar man åt dem några kronor för att få dem på bättre humör. Men så enkelt är det inte. Pensionärerna är förbannade. De har varit med förr och kan se mönstret. Bidrag som kan ses som en muta inför valet, är inte samma sak som ekonomisk kompensation vilken bygger på tankar om rättvisa och solidaritet.

Valfrihet gäller bara människor med ekonomiska resurser. Ökande klyftor i samhället bidrar till bristande jämlikhet och mindre valfrihet. En stor utlandsskuld kommer att vara en börda under de närmaste åren och förhindra en bättre levandsstandard för det stora flertalet. Människor med bättre ekonomiska resurser klarar sig alltid. Till vanliga löntagare vill jag bara säga att de bidrag du får med lånade pengar, kommer du att få betala tillbaka på ett eller annat sätt.

Stig Andersson

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons