Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pension är inte sparad lön

Redan när ATP infördes 1957 slutade man fondera löner. I stället beräknades en pensionsrätt utifrån de 15 åren med högst lön för varje individ. Denna fiktiva pensionsrätt räknades sedan upp i takt med inflationen.

Annons

I debatten om jobbskatteavdraget har flera skribenter beskrivit pension som en uppskjuten lön. Men redan när ATP infördes 1957 slutade man fondera löner. I stället beräknades en pensionsrätt utifrån de 15 åren med högst lön för varje individ. Denna fiktiva pensionsrätt räknades sedan upp i takt med inflationen.

ATP infördes i en period av exceptionellt hög tillväxt efter andra världskriget. När tillväxten normaliserades blev det uppenbart att pensionssystemet inte var hållbart eftersom det varken utvecklades i takt med samhällsekonomin eller medellivslängden. Det var bakgrunden till dagens pensionssystem som bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna och allianspartierna och är fristående från statsbudgeten. Detta innebär att ingen regering kan höja eller sänka pensionerna.

Dagens pensioner följer i stället samhällsekonomin och beräknas utifrån hela livets inkomster. Följsamheten till samhällsekonomin innebär framför allt att pensionen följer inkomstutvecklingen i Sverige. Fler som arbetar och högre löner ger högre pensioner, medan finanskriser sänker pensionerna. Det har varit en bra affär för landets pensionärer. Jämfört med ATP gav det 26 miljarder mer i pension under åren 2002–2008. Samtidigt innebär det också att pensionerna går ner när arbetslösheten ökar. Därför är en tydlig arbetslinje viktig även för landets äldre.

Jag har också fått frågor om hur hög min pension är. Min pension utgår från min lön som vårdlärare. Mina heltidsuppdrag som förtroendevald har varit kortvariga och ger inte någon "hög politisk pension". I stället har jag som fritidspolitiker i 30 år förlorat både pensionspoäng och löneökningar på grund av mitt engagemang.

Margareta B Kjellin (M) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons