Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påståenden om cancer syns inte i statistiken

Annons

Signaturen Seven påstår i en insändare 29/6 att munhåle- och sköldkörtelcancer i Sverige har ökat med 70 procent sedan 2008 på grund av strålning från smarta mobiler, och att risken är störst för barn och ungdomar.

Läs även: Mörkar man om ökad risk för cancer?

Socialstyrelsens cancerstatistik är tillgänglig på nätet. Cancer i munhålan är uppdelad på olika delar av munnen, som läppar, tunga och munbotten. När jag tittar på statistiken över nya cancerfall per 100 000 invånare för åldersgrupper, ser jag inte det Seven påstår. För män i åldersgruppen 10–24 år ligger nivån stilla på ungefär 1 fall, ända sedan 1970. För kvinnor i samma åldersgrupp låg nivån länge på cirka 2,5 fall, men har sedan 2006 ökat till nästan 5. För män i åldersgruppen 55–85+ har nivån varierat upp och ned, men ligger nu i princip lika som i början av 80-talet, ungefär 40. För kvinnor i samma åldersgrupp låg nivån länge ganska konstant på drygt 20 fall per 100 000 invånare, men har sedan 2006 ökat till drygt 30.

Ökande ålder är, som vanligt, den största risken för att få cancer. För män innebär åldern ungefär 40 gånger högre risk, medan den för kvinnor innebär 6 gånger högre risk. Hur förklarar Seven att det tydligen bara är kvinnor som drabbas av cancer på grund av mobilanvändning? Och hur förklarar Seven att strålning där fotonerna har för lite energi för att kunna skada ändå orsakar cancer? Risken för att få de här typerna av cancer är uppenbarligen högre för gamla människor än för ungdomar, så där har Seven helt enkelt fel.

Lars Kamél

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons