Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passiv tid är bortslösad tid

/
  • En snabbare integrationsprocess måste inte vara en belastning på systemet om den görs på rätt sätt, menar artikelförfattarna.

Vi är övertygade om att det finns en mängd åtgärder som enkelt kan förbättra, förenkla och snabba på de invandrade akademikernas etablering på arbetsmarknaden, menar två företrädare för Jusek och Saco.

Annons

Migrationsministern har nyligen aviserat att det kan dröja upp till två år innan de som nu kommer får besked om uppehållstillstånd. Därefter ska en kommunanvisning göras, något som kan ta flera månader. Först därefter kommer den nyanlända in i systemet för etablering på arbetsmarknaden.

Vi är övertygade om att det finns en mängd åtgärder som enkelt kan förbättra, förenkla och snabba på de invandrade akademikernas etablering på arbetsmarknaden.

Saco och Jusek har länge varit drivande för att förbättra valideringen av utländska akademiska examina. Därför är det glädjande att det nu pågår arbete för att effektivisera valideringen. Vi föreslår nu ytterligare åtgärder som kan leda till en avsevärt snabbare etablering för nyanlända akademiker:

* Ta reda på utbildningsbakgrund direkt vid asylansökan. I dag pågår ett projekt där Arbetsförmedlingen kartlägger nyanländas kompetens efter asylbeslut men innan kommunplacering. Det är bra men då har redan lång tid gått till spillo. Om Migrationsverket registrerar utbildningsbakgrund och yrkeserfarenhet när individerna söker asyl kan bättre insatser göras redan under asyltiden. Det skulle underlättar dimensioneringen av exempelvis kompletterande utbildningar.

* Svenskundervisning från dag ett.  Det finns i dagen brist på utbildade lärare i Svenska som andraspråk. En kraftig satsning på interaktiv fjärrundervisning kan kompensera bristen på lärare och därigenom möjliggöra en tidigare svenskundervisning.

* Fler bör få tillgång till yrkesinriktad SFI. I dag finns yrkesinriktad SFI inom få yrken och i få regioner. Genom ökat samarbete mellan kommunerna och en utbyggd fjärrundervisning får fler tillgång till individanpassad utbildning.  

* Utveckla en interaktiv webbaserad nationell vägledning med integrerade och användarvänliga e-tjänster på olika språk. I dagsläget finns ett antal webbportaler, men ingen komplett. I samma portal bör ideella insatser gentemot målgruppen samlas liksom länkar till utbildningar, karriärrådgivning samt kontaktuppgifter till arbetsgivare som erbjuder praktik.

Vi vet att det just nu är ett stort tryck på Migrationsverket och andra berörda myndigheter. De anställda gör ett viktigt arbete och det kommer ta tid att anställa och lära upp fler för att utöka kapaciteten. Men en snabbare integrationsprocess måste inte vara en belastning på systemet om den görs på rätt sätt.

Nyanlända akademiker är både handlingskraftiga och kompetenta att själva ta sig fram. Genom ökad information och flexibilitet i systemen finns alla förutsättningar att snabba på etableringen samtidigt som kapacitet kan frigöras hos pressade myndigheter och kommuner till de som behöver mer stöd.

Göran Arrius

ordförande Saco

Sofia Larsen

ordförande Jusek

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons