Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pacifism förpliktar

Egentligen anser jag det inte särskilt märkvärdigt att Lennart Gunhamre vill att Sverige är med och ingriper i Afghanistan, det märkliga är främst att han kallar sig för pacifist. Det går inte ihop.

Annons

Lennart Gunhamre anser att jag lever i en idealiserad drömvärld (21/1). Möjligen en mardröm i så fall. Han ser det som något naturligt att det som tidigare var fredsbevarande numera också är fredsframtvingande insatser. Och det är väl ingen tvekan om att fredsbevarande bara kan utföras där fred existerar. Eller i vart fall där kombattanterna faktiskt vill ha hjälp med att upprätthålla en självpåtagen vapenvila. Så agerade FN förr. Det var ju inte särskilt effektivt då man inte ansåg sig kunna ingripa i konflikter där parterna inte önskade fred.

Egentligen anser jag det inte särskilt märkvärdigt att Lennart vill att Sverige är med och ingriper i Afghanistan, det märkliga är främst att han kallar sig för pacifist. Det går inte ihop. Själv är jag övertygad om att vi inte kommer att bli överens om militära medels effektivitet. Jag anser att det är en verkligen aningslöst idealiserad bild av militära insatser att tro att de i längden främjar fred. Våld föder våld anser jag.

När Sverige efter en lång kamp från fredsaktivister valde att förbli ett kärnvapenfritt land, var det knappast många som ansåg att Sverige skulle ha varit på väg att bomba med dem. Det var säkerligen tänkt som någonting avskräckande. Precis så säger Lennart om Frankrike, England och USA. Syftet numera skulle vara att avskräcka från kärnvapenspridning. Tydligen ett mycket ineffektivt sätt. Inte har USA-s kärnvapenhot stoppat Nordkorea, Pakistan och Indien. Och hur är det med Israel och Iran?

Nej, bästa vägen till nedrustning är nedrustning. Och i varje fall borde alla pacifister reagera på en utrikesminister som accepterar kärnvapen.

Och återigen, tänk om varje krona, som används till vapen från Sverige och EU fick göra nytta i de fattigaste delarna av världen. Tänk vilken nytta de skulle göra i form av räddade liv och mänskliga förhållanden. En drömillusion, som jag drömde en natt, precis som i visan? Varför är det illusion? Jo, för att tyckare som Lennart har andra lösningar för världen. Det är synd det!

László Gönczi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons