Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Glada Hudik-kalaset får man inte vara glad!

Signaturen Skötsam trebarnsfar blev behandlad på ett trist sätt av ordningsvakterna på Hudikkalaset. Tomas Edin, vd Gävleborgs Vakttjänst AB, ger skribenten Svar direkt.

Annons

Jag hade planerat en rolig kväll med ståuppkomiker och många glada skratt på torsdagskvällen på Hudikkalaset. Förköpet kostade hutlösa 280 kronor och det kunde det kanske vara värt för att få en trevlig kväll.

Anlände klockan 19 tiden med bror, svåger och systersonen. Drack två starköl när vi lyssnade på alla roliga skämt. Allt bra så långt. När showen var slut stod vi några och hade det trevligt vid ett bord. Vi skrattar och skojar med varandra. Plötsligt hugger en vakt tag i mig och leder mig tämligen våldsamt ut från området och jag skickas till fyllhäktet med polisbil. Hela tiden ifrågasätter jag varför och svaret var att jag var för full.

Jag ville med prov bevisa hur lite alkohol jag hade i blodet men det var ointressant. Polisen sa att om jag lyssnat på vakten hade det inte blivit så. I mitt fall gick det inte att lyssna på någon vakt, mer än att han sa att jag var för full, vilket jag inte var. Räcker verkligen två starköl och lite högljudda skratt och prat för att bli utkastad och sänd i fyllhäktet? I så fall har arrangörerna och hela krogbranschen ett riktigt stort problem! Hela grejen var väl att var glada i Glada Hudik, trodde jag åtminstone före torsdagskvällen…

Skötsam trebarnsfar

Svar direkt

Då vi inte kan uttala oss i enskilda fall så kan vi tyvärr inte kommentera just denna insändares händelse.

Vi vill dock förklara hur ett omhändertagande enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade) går till.

Om en ordningsvakt påträffar någon som är för full för att kunna ta hand om sig själv så skall denne omhändertagas enligt LOB. 

Bedömning görs efter gången, talet och hur man rör sig, det görs aldrig ett test på något annat sätt då det inte finns någon promillegräns när man kan bli omhändertagen enligt LOB, utan det görs utifrån sitt beteende. 

Ordningsvakt är då skyldig att skyndsamt överlämna till polis som i sin tur gör en ny bedömning enligt LOB. 

Om de gör samma bedömning så beslutar de om personen ifråga skall införas i fyllecell för tillnyktring.

Så en ordningsvakt tar aldrig beslut om någon skall införas i fyllecell, det gör verksam polis tillsammans med vakthavande polisbefäl.

Tomas Edin

vd Gävleborgs Vakttjänst AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons