Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övning ger färdighet

I en insändare i HT 1oktober kritiserar René Klötz ett beslut om pacemakerinläggning. Vi vill bemöta hans kritik.

Annons

Befolkningen i hela Gävleborg har alla samma rätt till likvärdig vård och kvalitet. Det är en viktig anledning till landstingsfullmäktiges beslut att koncentrera inläggning av pacemaker/ICD/CRT till ett interventionscentrum inom verksamhetsområde kardiologi, till Gävle sjukhus.

I dagens läge ligger pacemakerpatienter på sjukhus i onödan. Pacemakerpatienter opereras på tre sjukhus i länet, Bollnäs, Hudiksvall och Gävle. Vi har konkurrens om operationssalar, och det är svårt att bemanna tre sjukhus med tillräckligt många specialister på pacemakerinläggningar. Detta tillsammans innebär att landstinget för närvarande inte kan erbjuda befolkningen likvärdig vård och kvalitet.

För att göra bilden av problematiken kring pacemakerinläggningar komplett kan vi också nämna att det från 1 januari fram till 19 augusti i år har lagts in 21 nya pacemaker, 13 utbytesdosor och en ICD i Hudiksvall. Med en samlad organisation är det lättare att garantera att kompetensen i operationsteamen är på en hög nivå. Det finns ett gammalt talesätt som lyder ”Övning ger färdighet”. Det stämmer även inom läkekonsten.

För en patient som ska få en pacemaker insatt tror vi att frågan om god kvalitet i vården är mycket viktigare än besväret att en gång behöva åka till Gävle för att få ingreppet gjort.

Vi vill också påpeka att förslaget att koncentrera pacemakerverksamheten har sitt ursprung i ”Öppna medicinska prioriteringar”, då verksamheterna själva utarbetade förslag till bättre och mer likvärdig vård för länets befolkning.

Att förslaget har tagits upp av oss politiker och nått fram till beslut i landstingsfullmäktige är resultatet av en fruktbar samverkan mellan verksamheten och den politiska nivån i Landstinget Gävleborg.

Tommy Berger (S), Hannah-Karin Linck (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons