Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övergrepp mot skolan i Norrbo

Att Norrbo skola har i över 15 år utsatts av kommunens försök och hot om nedläggning ser jag som det värsta övergreppet. Och Norrbo skola är inte ensam om detta öde i kommunen.

Annons

Svar till Vänsterpartiet (24/2).

Måste börja fråga vilken kommun ni bor i, för detta rimmar dåligt med den verklighet kommunala skolan befinner sig i Hudiksvall. Inte någon av era punkter förknippas med den. Rätt till en utbildning av hög kvalité, värna elever i behov av särskilt stöd, utveckling av elevernas läs- och skrivförmåga, öka elevernas matematikkunskaper, förbättrad hälsa (är det därför skyddsombud hotar stänga en hel klass i lågstadiet i en kommunal skola, artikel HT 24/2), demokrati och öppenhet, yttrande- och meddelarfrihet, undvika uppmuntran till segregation, skattepengar till privata aktieägare!

Om nu de kommunala skolorna gör allt detta, hur kan det då komma sig att Hudiksvall ligger långt ner i alla undersökningar och statistik gällande elevernas kunskap jämfört med övriga Sveriges kommuner? Jag tycker ovanstående påståenden stämmer bättre överens med hur den utomordentliga friskolan Glada Hudik skolans verksamhet ser ut. Och det är även därför de har fått utmärkelsen Sveriges bästa skola och inte någon av Hudiksvalls kommunala skolor.

Men höjden av dessa påståenden är dock ändå den sista punkten. Jag citerar "Vi vill undvika att elever i kommunen ska bli utsatta för att plötsligt bli tvingade att avbryta påbörjad utbildning på grund av risken att skolan stängs på grund av konkurs".

Att Norrbo skola har i över 15 år utsatts av kommunens försök och hot om nedläggning ser jag som det värsta övergreppet. Och Norrbo skola är inte ensam om detta öde i kommunen. Ekonomin styr minst lika mycket i de kommunala skolorna som i friskolorna. Och att lärande- och kulturnämnden är den förvaltning som sparade mest i kommunens bromspaket är kanske inte något att vara stolt över. Det nämner dock inte vänsterpartisterna i sin insändare.

En friskola i Norrbo är den enda lösningen för att vi i bygden ska slippa denna utsatthet. Nu hoppas vi bara att ni politiker skjuter på nedläggningen ett år (det finns ändå ingen besparing i nedläggningsbeslutet) tills vi ideellt arbetade Norrbobor får klart allt med Skolinspektionen. För ni vill väl inte att våra barn blir utsatta för att bli tvingade att byta till en redan trångbodd skola för ett år, för att sedan behöva flytta tillbaka när friskolan i Norrbo öppnar?

Och strunta i att hota med nedläggning av kommunala skolor om friskoleetablering blir verklighet. Lägg i stället över hela den kommunala skolverksamheten till en friskoleaktör, som kan ge barnen den kvalité som ni tror den kommunala skolverksamheten består utav.

Catherine Vennberg

samordnare för Norrbo Sockenförenings skolgrupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons