Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovärdigt mot behövande

Svar till Mats Hedlund (3/5).

Mats Hedlund, områdeschef Försäkringskassan Bollnäs, skriver i sitt svar att man har rätt till assistansersättning om det finns betydande svårigheter att tillgodose de grundläggande behoven.

Annons

Förklara då för mig hur en av dina handläggare kan räkna ut att hjälp med hygien ska ta 4,08 timmar per vecka, av- och påklädning får ta 2,33 timmar per vecka, kommunicerar gör man visst bara 2 timmar per vecka och så vidare. Det är ju horribelt! En ung kille med verkligen betydande svårigheter, kognitiva såväl som fysiska och till det en utvecklingsstörning samt en nästan obefintlig förmåga att kunna ta emot och tolka information ska behöva nöja sig med ynka 8,5 timmar per vecka för de mest grundläggande behoven. Alla diagnoser och funktionshinder finns väl dokumenterade men vad spelar det för roll? Matsituationen är inte ens medräknad eftersom han kan stoppa in framtagen mat i munnen. Han kan dock inte skära den, vet inte hur mycket och när han behöver äta och så vidare. Kammarrättens dom i mål nr 3909-10 klargör att det inte enbart är förmågan att föra gaffeln till munnen som ska avgöra om måltiderna ska bedömas som ett grundläggande behov eller inte. Hänsyn ska tas till om personen behöver hjälp löpande under måltiderna såsom att skära maten, hälla upp dryck, städa upp vid spill och så vidare. Varför bortser man hela tiden ifrån detta?

Kan det verkligen vara vettigt att den här killen, och många fler med honom ska behöva nöja sig med 8 timmar i veckan för att klara av sin vardag? Om han vill duscha och byta kläder mer än en gång om dagen på grund av till exempel värme och spill, om han vill raka sig och fixa till håret, om han vill ha hjälp med att smörja sina fötter? Ska det räcka då med knappt 2,5 timmar i veckan? Prova själv, och be dina handläggare prova att klara sina grundläggande behov på mindre än 8,5 timmar per vecka, där ingår även kommunikation. Det är nog inte så enkelt ens för oss som är friska än mindre för en ung kille eller tjej med flera funktionshinder. Det är stor synd och skam hur den här gruppen människor behandlas! Det är inte värdigt ett land som vårt.

Lena S

normalstörd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons