Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanåker måste bli bäst!

Tänkte skriva en sedvanlig insändare angående livets förtretligheter, korkade människor och tröga organisationer. Men ångrade mig.

Annons

Jag vill i stället anta utmaningen om framtiden för en liten landsortskommun i mitten av Sverige. Ovanåker är inte speciellt unikt (vilket är en utmaning) i att stå inför befolkningsminskning, stora pensionskullar, allt färre som ska försörja allt fler och en hårdnande konkurrens om den attraktiva arbetskraften.

Mitt framgångsrecept för Ovanåkers kommun är lika enkelt som det är svårt. Nämligen att bli bäst. Inte bäst i allt – men i något. Vi måste ha en produkt som gör att människor reflekterar över kommunens existens och till och med vill ägna en del av sitt liv där.

Vad kan det då vara? Ja, egentligen vad som helst. Vi kan bli bäst på omsorg om de äldre. Så bra att pensionärer flyttar hit från när och fjärran för att avrunda sina liv under de bästa av former. Så bra att alla som jobbar eller forskar inom äldreomsorg vill verka i Ovanåker. Så bra att den ledande utbildningsanstalten ligger i Ovanåker.

Vi kan bli bäst inom träförädling. I Ovanåker samlas ett kluster av de företag som leder utvecklingen inom träförädling. Vi har en bra bas att bygga på. Vi ska vara så ledande att KTH och SLU lägger delar av sin utbildning och forskning här. Vi ska vara så bra att centrum för branschen ligger här.

Det kan vara att i Ovanåkers kommun finns landets attraktivaste arbetsgivare. I Ovanåker finns landets nöjdaste anställda. Kompetenta/attraktiva arbetsgivare kommer åt den attraktivaste personalen.

Som sagt. Det finns många saker att bli bäst i. I fjol hörde jag en Bollnäsbo säga "ingen kommer ihåg en tvåa". Det är en sanning. Det är mycket roligare att vara eller umgås med en vinnare.

Vågar någon höja blicken, ta utmaningen och sätta målet?

Annars gör vi nog, om 10–20 år, samma saker – men troligen lite sämre åt lite färre.

Nils Erik Falk

Spjälkaberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons