Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanåker har ett bra hälsoarbete

Folkhälsa täcker i stort sett allt som påverkar en människa under ett helt liv. Just därför är det så viktigt men också så svårt att arbeta med.

Annons

Jag håller helt med signaturen Anna (31/3) om att förebyggande arbete är viktigt. Som politiker är man sorgligt medveten om att samhället är mer uppbyggt utifrån brandkårsutryckningar än att satsa pengar på förebyggande åtgärder eftersom det är svårt att visa på kopplingen mellan insatta medel och resultat. Kompetens och faktaunderlag är en viktig del av ett strategiskt arbete, men det måste också resultera i ett faktiskt arbete. Utredningar utan åtgärder blir rätt verkningslösa.

Det finns elva nationella folkhälsoområden som täcker alltifrån inflytande, ekonomi, mat, motion, sjukdomar, arbete, droger med mera. Jag vågar nog påstå att det är få kommuner som kan jobba lika intensivt med alla elva områdena. För ett par år sedan valde vårt folkhälsoråd i samråd med folkhälsostrategen att välja ut tre prioriterade områden nämligen Delaktighet och inflytande, Barn och ungas uppväxtvillkor, Tobak, alkohol, narkotika, doping och spel. Under målet barn och ungas uppväxtvillkor finns det projekt som arbetar med ekonomiska och sociala förutsättningar, det som insändarskribenten efterfrågade.

Folkhälsokompetens, statistik och utredningar finns i region, landsting och Samhällsmedicin. Det är också de som utbildar och samordnar alla kommunernas folkhälsoansvariga. Vi har bedömt att kontakterna med dessa sakkunniga samt samordning, stöd och kartläggning av de folkhälsoprojekt och det folkhälsoarbete som ska pågå i verksamheterna kan göras av en halvtidstjänst och den andra halvan av tjänsten ska kunna arbeta praktiskt med olika projekt.

Vi tycker det är viktigt att vi har en formell folkhälsosamordnare men lika viktigt är det att ha pengar för att kunna stödja projekt som faktiskt jobbar med frågorna.

Den som är intresserad av kommunens folkhälsoarbete kan läsa Verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete som finns på kommunens hemsida. Den är definitivt inget för en kommun av vår storlek att skämmas över.

Yoomi Renström

kommunalråd

Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons