Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otydligt uppdrag för elevombud?

Jättebra Malin Ängerå att vidareutveckla stödet för elevernas rättssäkerhet, Det tror jag måste ske kontinuerligt och borde så ha gjorts redan för flera år sedan.

Annons

Att de vuxna har en skyldighet att fånga signaler samt ta ansvar för incidenter och anmäla vidare är nog enklare när det inte berör ens egna kolleger, man vill ju inte bli uthängd som en "tjallare". Ser man sedan över den rapportering som kommit fram har det ju varit cirka 80 procent av alla ärenden som berör de vuxnas sätt gentemot elever, så är jag osäker på att denna anmälningsskyldighet verkligen har fungerat.

Om jag tolkar dig rätt så har elevombudets uppdrag inte varit att representera eleverna vid trakasseriärenden med mera utan mer att analysera de olika skolorna och se om eleverna förstår den nya diskrimineringslagen.

Med tanke på att 80 procent av ärendena berör vuxna gentemot elev så har nog medvetenheten blivit högre bland elever vad som är okej eller inte. Där har elevombudet gjort en stor insats, men vad har gjorts för att informera/utbilda personal i dessa frågor. Malin Ängerå! Har verkligen uppdraget varit så tydligt som du skriver, när elevombudet dels gjort denna analys, men samtidigt tagit sig an olika typer av ärenden säkert efter att elever känt sig utelämnade och utanför och inte vetat vem de kan prata med. Där tror jag att elevombudet har agerat eftersom jag ser det varje vuxen borde göra. Nämnden har mottagit rapporter varje år från elevombudet hur läget ser ut på skolorna. I denna rapportering har även visats antal kränkningsärenden med mera. Om nu inte elevombudet haft detta uppdrag, hur kan det då komma sig att nämnden först nu går ut och säger att elevombudet inte har det uppdraget.

Hur ska ni hantera elevernas rättssäkerhet under tiden ni "utvecklar" modellen?

Bra att några andra partier reserverade sig emot beslutet att ta bort elevombudet Håll med om att elevombudet gjort en enorm insats och fått upp dessa problem till ytan även om jag tycker att ni duckar väldigt mycket för det.

Förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons