Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östernäs lekstuga för politiker

I det politiska klimatet som råder i Ljusdals kommun, där maktens arrogans visar sitt absolut fulaste ansikte, är det mycket viktigt för oss politiker som inte tillhör den styrande eliten att vara pålästa och insatta i de ärenden som vi ska fatta beslut om.

Annons

Markanvisningstävlingen på Östernäs var från början till slut ett hastverk. Eftersom man tävlar om utformning, funktion, teknik, finansiering och ekonomi är det ett mycket komplicerat förfarande. Det betyder att man måste ställa mycket höga krav på tävlingsprogram och bedömning. Detta för att både hög kvalitet och konkurrens ska kunna garanteras. Frågan vi måste ställas oss är om denna kompetens finns i Ljusdals kommun?

Vid kommunstyrelsemötet 12 augusti framkom det att det fanns fler intressenter som ville bygga på Östernäs området och som inte hade blivit tillfrågade att delta i markanvisningstävlingen. Lars Molin (M) var mycket upprörd och anklagade ansvarig tjänsteman att fara med osanningar. Lars Molin ansåg att det hela var dåligt skött.

Moderaternas oppositionsråd Jan Hedlund satt som en av domarna när markanvisningstävlingen skulle avgöras. Övriga domare var kommunstyrelsens allmänna utskott, Marit Holmstrand (S), Tommy Borg (S), Annelie Wahlberg (S) och Sören Görgård (C). Alltså hela den politiska eliten i Ljusdal satt i den jury som skulle kora den lycklige vinnaren i tävlingen.

När det visade sig att det bara fanns en tävlande, korades denna till vinnare, utan någon som helst konkurrens. Tävlingsunderlaget hade skickats till 12 olika byggbolag. Det var bara Rico Estate Development AB som kom in med ett tävlingsbidrag. Här borde den seriöse politikern satt ner foten och begärt att tävlingen skulle utökas med fler deltagare. Möjligheten fanns också att göra en upphandling enligt LOU, Lagen om offentlig upphandling.

Ännu en gång försökte de styrande att forcera fram ett beslut före valet, bara för att kunna visa handlingskraft och Moderaterna spelade med. Moderaterna har från börjat haft all information och insyn i denna markanvisningstävling och borde som oppositionsparti agerat mycket tidigare. Det är att göra det lätt för sig att i efterhand kritisera beslut som man själv har medverkat till.

Låt inte en av Ljusdals kommuns största utvecklingsområde, nämligen Östernäsområdet, bli en lekstuga för politiker som bara är ute efter att vinna snabba och billiga politiska poäng.

Bodil Eriksson

Folkpartiet Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons