Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oseriöst finansieringsförslag av Moderaterna

Katarina Hedberg (S) och Åsa Lindestam (S) bemöter ett inlägg från Viktor Wärnick och Hans Sundgren, båda Moderaterna i Söderhamn.

Annons

Att som Viktor Wärnick och Hans Sundgren (M) påstå (24/9) att regeringens budget 2016 slår hårt mot de allra äldsta, sjukaste och fattigaste och för att bevisa detta lyfta ur en åtgärd utan att se helheten är politiskt ohederligt.

Samarbetsregeringen gör omfattande satsningar för de äldre. I våras genomfördes en stor reform för 5 000 fler anställda i äldreomsorgen och höjde bostadstillägget. Regeringen satsar i höstbudgeten på investeringsstöd för äldreboenden och sänker skatten för pensionärer. Tillsammans med andra förändringar gör detta att 99 procent av pensionärerna kommer få mer pengar i plånboken nästa år. Det här finansieras främst genom att vi tar bort ineffektiva borgerliga skattesänkningar men en mycket liten del av finansieringen kommer av en avgiftshöjning när kvaliteten höjs – det tycker vi är en rimlig avvägning.

Den höjda maxtaxan beräknas inbringa ungefär 150 miljoner nästa år, skattesänkningen beräknas kosta ungefär 1,9 miljarder och reformen för fler anställda i äldreomsorgen ungefär två miljarder.

Moderaterna föreslår oförändrad maxtaxa för Söderhamn. Och deras förslag till finansiering är minst sagt oseriöst. Då drar vi in på något annat istället utropar de käckt. Det duger inte som svar från en ansvarsfull kommunpolitiker.

Katarina Hedberg (S)

ordförande omvårdnadsnämnden i Söderhamn

Åsa Lindestam (S)

riksdagsledamot från Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons