Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osedvanligt generös brist på logik

Gönczis påstående att EU förstör alltmer av svensk återhållsamhet på rustningssidan uppvisar en så osedvanligt generös brist på logik att det förvånar mig, när det kommer från honom.

Annons

László Gönczi föreslår (14/1) att vi lämnar EU och att hela EU upplöses. Jag menar att hans argumentering är vilseledande. Han har aldrig gillat EU och följdriktigt lämnat Miljöpartiet, som å sin sida kommit på bättre tankar och nu hellre vill vara med och påverka utvecklingen. Bra, för EU är långt ifrån färdigt och kommer antagligen aldrig att bli det, eftersom det är en demokratisk organisation av fria stater. Men ingen frihet fungerar utan fast organisation precis som kommunfullmäktige och riksdag. Anarki är ingen frihet.

Gönczi låtsas glömma, att den främsta anledningen till EU:s tillkomst var en brinnande önskan att skapa en varaktig fred i hela Europa efter två förödande världskrig. Med László Gönczis förslag skulle vi snart vara tillbaka till de ständigt återkommande konflikter, som rått mellan europeiska stater under flera århundraden och som toppades av de bägge förödande världskrigen 1914–19 och 1939–45, det mänskliga vansinnets största triumfer genom tiderna.

Det gick bara 20 år mellan världskrigen. Det har nu gått över ett halvt sekel utan krig mellan den Europeiska Unionens medlemsstater. Det är den längsta fredsperiod vi haft under de senaste tusen åren. Ett krig mellan två EU-stater är i dag otänkbart enlig min mening. Vi är alltför intimt sammankopplade genom ömsesidigt samarbete och stöd. Någon form av gemensam utrikespolitik kommer att ytterligare stärka den europeiska enheten.

Menar László Gönczi på fullt allvar, att vi ska montera ner denna den effektivaste freds- och samarbetsorganisationen i världen? Visst är FN större än EU, men EU är en fungerande (!) fredsorganisation mellan sina medlemmar, medan FN ofta inte kommer längre än till vackra ord på ett papper, en resolution, utan praktisk verkan.

Gönczis påstående att EU förstör alltmer av svensk återhållsamhet på rustningssidan uppvisar en så osedvanligt generös brist på logik att det förvånar mig, när det kommer från honom. Vi skulle alltså rusta mindre, om vi står ensamma! Ensam är visserligen stark, men två är starkare, och 27 är… Vi har lagt ner ett antal regementen till folks förtvivlan, vi har skurit ner försvarsutgifterna till militärens förtvivlan. Jag är pacifist, jag tycker det är bra. Men vi har ett ansvar för människor som lider under förtryck, även om dessa olyckliga bor utanför Sverige.

De förband vi utbildar i dag är avsedda för fredsbevarande uppgifter. Att vapen behövs även i det arbetet, är tyvärr nödvändigt i den onda värld vi lever. Att den militära förmågan också ska användas för att i möjligaste mån freda oss själva, får ses som en del av den gemensamma kampen mot ondskan. Ingen människa kan oberörd se på, när familj och vänner skjuts ner.

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons