Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroväckande med reservat för granbarkborre

Vi som bor i glesbygd har förstått, att myndigheter med chefer på olika nivåer har tröttnat på gnället om indragna ambulanser – nedlagda skolor – indragna bussar och minimalt vägunderhåll.

Annons

Men – vi måste ju fortsätta gnälla! Om vi ger upp, då kanske de här cheferna med sina lakejer tror, att vi äntligen har tagit slut eller att vi helt plötsligt är nöjda med glesbygdstillvaron som den är. Båda slutsatserna är felaktiga. Vi är inte nöjda!

Vi har samma rätt till samhällets omsorg som människor i tätorter. Det pittoreska i att leva på "undantag” överlåter vi till stadsborna som vi mer än gärna välkomnar till den friska luften. Den är det vi som drar in – inte myndigheterna.

Om jag är rätt informerad, så hotas nu en ny grupp glesbygdsbor av negativ maktutövning. Gussjöreservatet i Ljusdal ska bli en fristad för barkborrar. I ett värsta scenario blir spridningen explosionsartad och skogsbrukare långt utanför kommungränserna kan komma att drabbas. Skogsbruk utan skog torde inte vara särskilt lönsamt. Spekulanter på fritidshus med jakträtt gnuggar förmodligen händerna.

Levande landsbygd, glesbygd eller ödemark – vem bestämmer? Är det tjänstemän eller politiker? Det är då inte vi vanliga. Vi går bara till valurnorna vart fjärde år och allt förblir i allra bästa fall som det varit.

Ulf Åskag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons