Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron sprider sig i regeringen

Lars Beckman (28/6) har skickats ut att bemöta inlägget runt subventioner av energiproduktion. Lena EK hemligstämplar samtidigt utredningen runt underfinansieringen av kärnavfallet.

Annons

Totalt sedan 2003 har vind fått under tre miljarder från elcertifikat. Det är sannolikt att fortsatt utbyggnad av förnyelsebar energi ökar antalet elcertifikat. Men om vi studerar våra elräkningar så ska vi också se stödet till fossilindustrin.

Sedan utsläppsrätterna infördes 2007 har vi elkunder betalat 94 miljarder. (Källa Villaägarnas utredning Förmögenhetsöverföring via utsläppsrätter). Det blir 23 miljarder kronor per år som vi kan sätta mot cirka 3 miljarder totalt mellan 2003 och 2011 för vind. Om vi tar all förnyelsebar energi och elcertifikat från 2003 till 2011 så kommer vi inte upp till vad regeringen bjuder nedsmutsnings- och miljöförstöringsindustrin per år.

Men det är ju inte det här du vill åt Lars Beckman. Du är liksom större delen av regeringen och KVA och vissa delar av industrin orolig över att kärnkraften är på väg ut. Men det är bara att acceptera att denna storskaliga miljöförstörande och oekonomiska verksamhet har nått sin slutpunkt och kommer att ersättas av andra nya förnyelsebara energislag. Energislag som möjliggör att bygga energiproduktion över hela Sverige och sprida sysselsättningsmöjligheter och engagemang i den landsbygd som stadigt utarmas.

Förklara för svenska folket informationen från Kärnavfallsfondens vice ordförande Daniel Barr som i Ekot sa: ”Om inte avgifterna från kärnkraftbolagen höjs blir det skattebetalarna som får betala för hanteringen av kärnbränsleavfallet”.

Lena Ek vill vänta med en eventuell höjning till 2015.

Det blir mycket pengar som elkunderna ska betala. Börja där, Lars Beckman, och ta betalt för utdelningen av utsläppsrätterna av förbrukarna av fossil energi samt låt kärnindustrin ekonomiskt ta hand om sitt avfall själv så kommer vi elkonsumenter ha låga elräkningar även nästa vinter.

Berndt Magnusson, Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons