Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öringsfiskare, ta ditt ansvar!

Nu när våren är här så är det många som provar lyckan efter havsöringen i våra vattendrag och längst kusten.

Annons

En jätterolig fisk att fånga och även en delikatess på matbordet, det vill säga vid rätt hantering. Jag möter alltför ofta fiskare som tar upp lekfärgade öringar, förmodligen på grund av brist på kunskap. Anledningen till att fiskeförbud infaller 1 september i åarna är för att öringens lekperiod börjar då, det är då den ska fortplanta sig.

Ofta stannar leköringen kvar efter leken i vattendragen för att mot våren släppa ner sig i havet. Då är den brun och mager och direkt dålig i köttet. Kollar man hur gälarna ser ut så får man en indikation hur köttet ser ut. Väntar man en eller två månader så är samma fisk i toppkondition och utmaningen att fånga den blir lite svårare, men det är väl det som är själva sporten? Om man i stället då väljer att behålla den när den ätit upp sig och blivit blank, kommer den att smaka alldeles utmärkt. En riktigt blank fisk har en kritvit buk och fjällar. En öring som lekt och sedan gått ut i havet återkommer ofta till sina vattendrag för att åter fortplanta sig.

Eftersom öringen är en utrotningshotad art, dels på grund av hårt fisketryck borde vi alla dra vårt strå till stacken. Jag tycker även att fiskevårdsföreningarna borde bry sig mera och faktiskt införa ett förbud mot att behålla lekfisk och även minska antalet fisk man får behålla, de skulle gynna även dem i framtiden. Om du bara fiskar för matens skull så kan jag lova dig att gädda och abborre smakar bättre än lekfisken. Min poäng är att om alla tänker på konsekvenserna av detta och reflekterar över att havsöringen faktiskt är utrotningshotad, så kanske vi alla kan hjälpas åt att hålla stammen vid liv. Vi vill väl även att kommande generationer kan få uppleva det magiska med att få en blank trind havsöring.

J. Dolk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons