Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimlig väntan på utredning

/
  • Som missbrukare är det orimligt att förväntas orka hålla sig nykter/ren så länge i väntan på utredning, skriver artikelförfattaren.

Som missbrukare är det orimligt att förväntas orka hålla sig nykter/ren så länge i väntan på utredning varför konsekvensen blir återgång till aktivt missbruk, skriver debattören som vill se "rätt insats vid rätt tillfälle".

Annons

Vid samtal med verksamhetschefer samt övrig personal inom regionens missbruksvård framkom att man i arbetsgrupper inom regionens Närverk Välfärd och utifrån dokumentet GU, gemensamma utgångspunkter, har lämnat förslag på vissa förbättringar. Små kommuner kan omöjligt uppfylla kriterierna i de nationella riktlinjerna angående missbruksvården, dels vad gäller utbudet av behandlingsformer liksom dels även utifrån att ekonomiska förutsättningar saknas.

Därför föreslår man centrerade avgiftningsplatser i regionens regi. En förutsättning är att man arbetar fram rutiner för behandling vid samsjuklighet (tidigare dubbeldiagnos). Det är nödvändigt att man behandlar diagnoserna parallellt, inte den ena först och den andra sedan som oftast är fallet i dag. Prioritera personer inskrivna i kommunens missbruksbehandling, få dem till psykiatrin för snabb utredning. I dag kan en person få vänta upp till 1,5 år på en adhd-utredning. Som missbrukare är det orimligt att förväntas orka hålla sig nykter/ren så länge i väntan på utredning varför konsekvensen blir återgång till aktivt missbruk. Rätt insats vid rätt tillfälle, och av rätt behandlingsinstans, är A och O vid en beroendesjukdom.

Eva-Mai Mineur Tynong

Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons