Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimlig subvention av elexporten

Vindkraftsdirektörerna får alltmer panik. Är det fem stycken vi sett här i insändarspalterna den senaste månaden?

Annons

Branschen är i kris beroende på olönsamhet men framför allt får de svenskarna emot sig. Det är orimligt att vi ska subventionera deras export av el som vi själva inte behöver. Men de begär att vi ska förvandla vårt naturlandskap till industrimark för att de ska få bygga denna el. Barockt.

Vad gäller Bergvik skog så ska man komma ihåg att de inte är ute för att själva producera elen, de säljer driften och får in miljarderna från vacklande driftbolag redan vid start av "parkerna". Bergvik överlåter risker och åtaganden på en part som är svag. De garanterar inte med borgen, eller företagsinteckningar, i Bergvik skog AB de åtagande som de nu sockrar med.

I USA står det 14 000 övergivna vindkraftverk beroende på just detta! Samhället, medborgarna, får ta på sig kostnaderna. Samma utveckling har börjat i Sverige.

Visst blåser det i Hälsingland men det gör det även där elen ska förbrukas. Varför inte bygga där om det nu är klimatskäl som Bergvik ömmar för? Då slipper vi överföringsförluster och miljöpåverkan där elen inte behövs.

Sverige har en unik elsituation med ett alltmer växande överskott (Energimyndigheten). Vi ska satsa alla dessa hundratals miljarder på forskning för att få fram effektiv basel. Inte lägga miljö och pengar på "då-och-då-el" som vi inte behöver.

Kjell Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons