Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Organiserat tiggeri inget livsrecept

Att sitta och tigga är inget värdigt människoliv och att underhålla det vittnar inte om gott omdöme, skriver signaturen Biståndsarbetare.

Annons

Magnus Flyckt ger en väldigt ensidig och förskönad bild av det tiggeri som vi ser i Sverige idag. Det handlar inte om en tillfällig hjälp i en akut nödsituation, utan om ett väl organiserat sätt att försörja sig, där man utnyttjar godhjärtade människors medlidande samtidigt som man permanentar sitt eget beroende av dessa människors generositet. Att få en tillfällig lift p.g.a. en akut nödsituation är en helt annan sak.

För bara några få år sedan såg vi inte en enda tiggare ute i våra svenska småstäder och byar, men idag är de väl utspridda över större delen av landet och vi möter dem dagligen, dessa som har gjort tiggeriet till ett sätt att leva. De kommer i tusental från sydöstra Europa och har dyra utgifter för både resor och uppehälle. De sitter och far illa vid våra butiker och köpcentra medan någon i kulisserna utnyttjar deras utsatthet för att tjäna egna pengar genom att organisera tiggeriet och fördela fältet.

Är detta ett värdigt sätt att leva? Hjälper det dessa stackars människor ut ur deras förnedring om vi ger dem en liten slant till deras dagliga bröd? Absolut inte! Tvärtom vi cementerar deras beroende samtidigt som vi understödjer dem som organiserar det hela och inkasserar sin lukrativa del av kakan.

Det finns en annan grupp av människor, som istället för att sitta och frysa vid en pappersmugg, sliter med att plocka bär och på det sättet skrapar ihop till en hygglig årsförtjänst på några få månaders arbete i Sverige. Andra städar upp vid våra vägar och torg efter de lortgrisar som slänger sina burkar och flaskor utan hänsyn till miljön. Även det kan inbringa en liten dagsförtjänst och ge en meningsfull sysselsättning. Men att sitta och tigga är inget värdigt människoliv och att underhålla det vittnar inte om gott omdöme. Klarar vi inte av att ge dessa utsatta en verkligt meningsfull tillvaro med arbete och lön för detta, då har vi misslyckats med vår hjälpinsats. Empati kräver mer än en slant i muggen.

Biståndsarbetare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons